AKP’li Eski Belediye Başkanına 3,5 milyon liralık kıyak: İhaleyi ona vermek için kullanılan yöntem ‘pes’ dedirtti

AKP’li Eski Belediye Başkanına 3,5 milyon liralık kıyak: İhaleyi ona vermek için kullanılan yöntem ‘pes’ dedirtti
AKP’li Samsun Büyükşehir Belediyesi’ne ilişkin bütün toplumsal tesisleri ziyan ettiği gerekçesiyle kiralamaya çalışan Mustafa Demir’in 3,5 milyon liraya Osmanlı Kafe yaptıracağı ortaya çıktı. Belediye, acil durumlar için kullanılan maddeyle önceki dönem Atakum Belediye Başkanı olan AKP’li Adem Bektaş’a ‘Osmanlı Kafe’ ihalesi verdi.

Tele1''den aktarılan bilgilere göre; AKP’li Samsun Büyükşehir Belediyesi mayısta İlkadım İlçesi Rasathane Mahallesi’nde yıkılan metruk binanın yerine 3 milyon 883 bin 230 lira yaklaşık maliyeti olan Osmanlı Kafe yaptırmak için ihale yaptı.

Sözcü’den İsmail Akduman’ın ihalesine göre; doğal afetler, salgın hastalıklar, can veya mal kaybı tehlikesi gibi acil durumlarda yapılan 21/B maddesine göre pazarlık usulüyle yapılan ihale, 3 milyon 500 bin liraya Atakum ilçesinin önceki dönemki AKP’li Belediye Başkanı Adem Bektaş’a verildi. Bektaş da 180 günde tamamlanacağı açıklanan “Osmanlı Kafesi”nin yapımına başladı.

21/B maddesine göre yapılan ihaleye, 3 kişinin teklif vermiş gibi gösterildiğini ileri süren CHP’li Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Atilla Tekcan, şöyle dedi:

“Osmanlı Kafe yapım işinin AKP’li eski belediye başkanı tarafından alınması çok ilginç. Belediyesi meclisi olarak aldığımız bir karar vardı. Belediyenin lokantacılık, kafe, büfe işletmeciliği gibi olaylarda uzak durması konusunda ilkesel bir karar aldık. Bu karar neticesinde de belediye ait sosyal tesisleri zarar ettiği için kiraya verildi. Bunu bizde kabul ettik. Çünkü, öz geliri artıran bir faaliyetti. Ama Osmanlı Kafesi yapılması, ilkesel kararlarımıza uyulmadığını gösterdi. Sosyal tesislerinin tamamını kiraya veren belediye neden tekrar kafe yaptırır anlamış değiliz?”

‘BU İŞİN 21/B İLE YAPILMASI VAHİM’

Samsun Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri İlhan Bayram’ın geçtiğimiz aylarda belediyenin borcunu yaklaşık 2.5 milyar olduğunu açıkladığını belirten CHP’li Meclis Üyesi Atilla Tekcan, 21/B maddesinden ihalenin yapılmasına tepki gösterdi.

Osmanlı Kafesi yapmanın ne gibi bir aciliyeti olduğunu soran Tekcan, “Bu işin 21/B maddesi, yani doğal afetler, salgın hastalıklar gibi acil işler için yapılan bir ihale ile yapılması vahimdir. Burada acil olan nedir? Acil olan müteahhidin hemen iş yapması mıdır? Kentin acil işleri dururken önceliğin bir kafeye verilmesini anlamış değiliz. Bu tamamen keyfi ve kişilerin menfaatleri doğrultusunda yapılan bir ihaledir. 2 katlı yapılması planlanan bir kafenin maliyetinin 3,5 milyon lira olması imkansızdır. Bu hesaplamayı nasıl yaptılar?” diye konuştu.