Merkez Bankalarında faiz paniği. Hong Kong ve Brezilya’da faiz arttırdı

Merkez Bankalarında faiz paniği. Hong Kong ve Brezilya’da faiz arttırdı
FED ’in faiz kararı dün gece açıklandı. Fed, 75 baz puanlık faiz artırımına giderek 28 yılın en sert faiz artışını yapmış oldu.  Faiz kararı dünyanın çeşitli ülkelerindeki merkez bankalarının da hareketlenmesine neden oldu. FED ’in faiz artışı sonrası toplanan Hong Kong ve Brezilya'daki merkez bankaları da faizi arttırdı.

Tüm dünyanın merakla beklediği FED ’in faiz kararı dün gece açıklandı. 

Piyasalar, FED ’in faiz kararına kilitlendi. Fed faiz kararının ne olacağı günlerdir merak ediliyordu. 

ABD Merkez Bankası (Fed), politika faizini 75 baz puan artırarak yüzde 1,50-1,75 aralığına yükseltti. Fed, faiz artıracağının sinyalini de verirken 28 yılın en yüksek faiz artışını gerçekleştirdi. 

Faiz artışı kararının açıklanmasının ardından Çin’in Hong Kong Özel İdari Bölgesi,  ABD dolarına bağlı döviz kuru rejimi nedeniyle aynı oranda artışa gitti.

Hong Kong Para Otoritesi (HKMA) gösterge faiz oranını 75 baz puan artışla yüzde 2’ye çıkardı.

Fed, kısa dönemli politika faizini 75 baz puan artışla yüzde 1,50-1,75 aralığına yükseltmişti. Artış 1994’ten bu yana tek seferde gerçekleştirilen en hızlı faiz artışı olmuştu.

HKMA’ nın baz faiz oranı, Fed ile eşzamanlı atılan adım sonrası, Kovid-19 salgının başlangıcında dünyada merkez bankalarının ekonomik toparlanmaya destek için daha ucuz kredi kaynağı sağlamak amacıyla faiz indirimleri uygulamaya başladığı Mart 2022’deki seviyeye yeniden ulaştı.

HKMA, geçen ay, Fed’in faiz artırımı kararını izleyerek gösterge faiz oranını 50 baz puan artışla yüzde 1,25’e yükseltmişti.

BREZİLYA DA FAİZİ YÜKSELTTİ

Fed’in ardından faiz artışı yapan merkez bankaları arasına Brezilya da katıldı.

Brezilya Merkez Bankası politika faizi Selic oranını 50 baz puan artışla yüzde 13,25 seviyesine çıkardı. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentisi de bu yöndeydi.

Banka Ağustos ayında da 50 baz puan ya da daha düşük oranda faiz artırılacağı sinyalini verdi.

Son yapılan faiz artışıyla birlikte banka Mart 2021’den bu yana 11,25 puanlık faiz artışı gerçekleştirmiş oldu.

Ülkede gıda ve enerji fiyatları nedeniyle Eylül ayından bu yana enflasyon yüzde 10’un üzerinde seyrediyordu.

Eski Merkez Bankası Direktörü Reinaldo le Grazie Bloomberg’e yaptığı yorumda Brezilya Merkez Bankası’nın faiz artış sürecini durdurmak istediğini ancak enflasyon gelişmelerinin buna izin vermediğini belirtti.

İlgili Haberler