Halkın plajı halka kapatılamaz. 40 yıllığına kiraladı sahile duvar ördü

Halkın plajı halka kapatılamaz. 40 yıllığına kiraladı sahile duvar ördü
CEY Grup tarafından 40 yıllığına kiralanan Mersin Silifke Taşucu Mahallesi’ndeki limanın sahiline şirket tarafından duvar örüldü. Çevreciler duruma tepki gösterirken change.org’da olayla ilgili “Taşucu sahili halka kapatılmasın” kampanyası başlatıldı. Avukat Harika Levent, durumun Kıyı Kanunu’na aykırı olduğunu ifade etti.

Akdeniz Gazetesi’nde yer alan habere göre, Mersin’in Silifke ilçesinde bulunan Taşucu Mahallesi’nde bulunan SEKA Limanını ve Liman geri sahasındaki SEKA arazisini 40 yıllığına kiralayan CEY Grup, limanı Serbest Bölge yapmak için çalışmalara başladı. Bu kapsamda Zeus Otelin hemen yanında eski SEKA bahçesi ile birlikte denize kadar uzanan bölgede duvar ördü.

“DUVAR ÖRMENİN MANTIĞI NEDİR?”
Duruma tepki gösteren çevreciler, “Zeus Otelin hemen yanında eski Seka bahçesi ile birlikte denize kadar uzanan duvarın yapılma nedeni nedir? Bu bölge SEKA malı iken bile sahile duvar örülmezken, şimdi buraya duvar örmenin mantığını nedir?” diye sordu.

“SAHİLLER VATANDAŞINDIR”
Çalışmaların yapıldığı alanda bir grup çevreci ile birlikte basın açıklaması yapan Avukat Harika Levent, “Silifke İlçesi Taşucu mahallesindeki SEKA, Cey Holdinge kiraya verilmiştir. SEKA’yı kiracı olarak kullanan Cey Holding sahilini de kendi kullanımı için betonla çevirmiştir. Oysa ki; bu alanda dahil olmak üzere Taşucu’ndan Atakent''e kadar 65-70 km civarında doğal plajdır. Doğaya ve çevreye imar ve rant için yapılan müdahaleler sonucu ne yazık ki hepimiz zarar görmekteyiz. Bu topraklar bizim, bu doğa bizim, bu sahil bizim, bu kıyılar bizlerin vatandaşın, halkın, tüm insanların. Kıyılar devletin hüküm ve tasarrufu altındadır. Deniz, göl, akarsu kıyılarıyla, deniz ve göllerin kıyılarını çevreleyen sahil şeritlerinden yararlanmada öncelikle kamu yararı gözetilir. Anayasanın 43.maddesine göre kıyılar devletin hüküm ve tasarrufunda olduğu için bu nitelikleri gereği özel mülkiyete konu olmaları mümkün değildir. Anayasa ve yasalara göre sahiller vatandaşındır, tüm halkındır” dedi.

“SAHİLDE KAZI YAPMAK YASAL DEĞİL”
“Sahil şeridinde çit, duvar, tel örgü gibi engeller oluşturulması yasağı; kıyı kanunuyla uygulama imar planı bulunan yerlerde çit, duvar, tel örgü gibi engeller oluşturulması ve kirletici ve çevreyi bozucu etkisi olan atık ve artıkların dökülmesi ve kazı yapılması yasaklanmıştır”
şeklinde konuşan Levent, “Anayasamızın 56.maddesine göre "Herkesin sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahip olması gerekir." Sahil şeritlerinin dengeli bir çevre ile yakın ilişkisi tartışmasızdır. Sahil şeritleri ve kıyılar kişilerin yararlanacağı doğal çevreyi oluşturur. Herkes bu çevrede sağlıklı ve dengeli bir yaşam hakkına sahiptir. Çevre koşullarına ve kamu yararı esasına göre saptanmamış sahil şeridi uygulaması kişileri bu Anayasal haktan yoksun kılar. Belirttiğimiz yasalar ve ilkeler doğrultusunda Taşucu Mahallesi sakinleri olarak iş bu konunun takipçisi olacağımızı kamuoyuna duyururuz” ifadelerini kullandı.

CHANGE’DE KAMPANYA BAŞLATILDI
Change.Org’da ise Taşucu sahili kapatılmasın diye imza kampanyası başlatıldı. Kampanya metninde, “Mersin/Silifke Taşucu bölgesine yapılan serbest bölge projesinde şirket tarafından halka açık Taşucu sahiline duvar örülüyor. Bu duvarı yıkmak için lütfen kampanyaya destek olun Cey Holdinge sesimizi duyuralım... Sahiller halkındır, sahillerimizi elimizden almayın!” ifadelerine yer verildi.

İlgili Haberler