Havalar soğuyunca dikkat

Havalar soğuyunca dikkat
Mevsim geçişleri hasta ediyor. Doç. Dr. Gökçen Garipoğlu mevsim geçişleri hastalıklarıyla ilgili açıklama yaptı. İşte o bilgiler…

Mevsimsel hastalıklardan korunmanın ilk kuralı iyi beslenme. Güçlü bir bağışıklık sistemi ise kesinlikle şart. Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Doç. Dr. Gökçen Garipoğlu bunun nasıl olacağını açıkladı:

“Her gün mevsim sebzesi ve meyveleri, yumurta, fermente süt ürünleri ve tam tahıllar yenilmeli. Haftada 2 kez balık tüketmeli, kırmızı eti ise haftada 1 ya da 2 gün yemeliyiz.
Yine haftada 2-3 kez kuru fasulye, nohut, yeşil mercimek tüketmek şart.
Günlük 60 gram fındık, badem ve cevizi de unutmamak gerek. Antioksidan içeriği yüksek olan lahana, ıspanak, soğan, sarımsak, pırasa, kırmızıbiber, kekik, zeytin kereviz, karnabahar, havuç, yeşil çay, zerdeçal, zencefil, zeytinyağı tüketmeliyiz”

Su ile ilgili çok önemli bir hatırlatma yapan Garipoğlu hazır yemeklerden uzak durulması ve bol su içilmesi gerektiğini vurguladı:

“Ancak havalar soğuyunca sıcak içecekler öncelikle tercih ediliyor, bu nedenle su içimi azalıyor. Çay, kahve gibi içecekler günde 2-3 porsiyona kadar sağlıklı olsa da fazlasının içerdiği kafein gibi maddeler nedeniyle vücuttan sıvı kaybını artırdığını unutmamak gerekiyor. Su tüketimi günlük 2 litreye çıkarılmalı, çay ve kahve buna kesinlikle dahil edilmemeli”

VİTAMİN KULLANILMALI

Garipoğlu vitamin kullanımı konusuna da açıklık getirdi:

“Bağışıklık sistemini güçlendirmek için çok sayıda, yüksek dozlarda takviye almak bağışıklık sistemini olumsuz etkileyebiliyor, ilaç etkileşimlerine, karaciğer-börek sorunlarına, alerjilere yol açabilir, dikkat edilmelidir. Yeterli ve dengeli beslenen, herhangi bir sağlık sorunu olmayan kişilerde gıda takviyesi için vitamin gerekmeyebilir”

Sağlıklı kalmak ve bağışıklık sistemini kuvvetlendirmek her zaman önemli olsa da soğuk aylarda özellikle kritik hale geliyor. Kış aylarında virüs ve bakterilere karşı savunmasız olan bağışıklık sistemini güçlendirmenin hastalıkları önlemede oldukça önemli olduğunu belirten Garipoğlu, bağışıklığı güçlendirmek için bilinmesi gerekli doğruları açıkladı, “Bağışıklık sistemi bir orkestra gibi çalışır. Bağışıklığı güçlü tutmak için öncelikle çeşitli ve dengeli beslenmek gerekir. Kesinlikle yeterli protein, vitamin, mineral, posa ve su alımını sağlamalıyız” diye konuştu.

DHA