Hepimizin evinde var. Meğerse insan ömrünü uzatıyormuş

Hepimizin evinde var. Meğerse insan ömrünü uzatıyormuş
Türkiye’de sofralarımızın baş tacı ürünlerinden biri acı biberle ilgili flaş çalışmalar ortaya çıkmaya devam ediyor. Daha önce acı biberin ömrü uzattığını belirten bilim insanları, yaptıkları yeni çalışmalarla acı biberin bu özelliğini bir kez daha yineliyor. İşte acı biberin faydaları hakkındaki tüm detaylar…

Bilim insanları, başta Kuzey Amerika, Akdeniz ve Doğu mutfağında en çok kullanılan sebzelerin başında gelen ürünlerden biri olan acı biber ile ilgili yaptıkları araştırmaların sonucunu paylaşmaya devam ediyor. Daha önce konu ile ilgili çalışma yürüten bilim insanları acı biber yemenin Kapsaisin sayesinde anti-enflamatuar, antioksidan, antikanser ve kan glikozunu düzenleyici etkiye sahip olduğunu ve bu da acı biberin yenildiğinde karakteristik özelliği olan hafif ila yoğun baharat tadını verdiğini buldu.

Acı biberin kardiyovasküler hastalık ölümlerine olan etkilerini analiz etmek için araştırmacılar, önde gelen beş küresel sağlık veri tabanından 4,729 çalışmayı taradılar. Nihai analizleri acı biber tüketimine ilişkin verilerle birlikte katılımcılar için sağlık sonuçlarını içeren dört büyük çalışmayı içeriyor.

aci-biber-2.jpg

Amerika Birleşik Devletleri, İtalya, Çin ve İran'da 570,000'den fazla kişinin sağlık ve beslenme kayıtları, acı biber tüketenlerin sonuçlarını nadiren veya hiç biber yemeyenlerle karşılaştırmak için kullanıldı. Acı biberi nadiren ya da hiç yemeyen bireylerle karşılaştırıldığında, analiz, acı biber yiyenlerin şunlara sahip olduğunu buldu:

aci-biber-3.jpg

Kardiyovasküler ölümlerde yüzde 26 nispi azalma;

Kanser ölümlerinde yüzde 23 nispi azalma; ve

Tüm nedenlere bağlı ölümlerde yüzde 25 bağıl azalma.

“KANSERE KARŞI DA ETKİLİ”

Çalışmanın yazarları arasında bulunan bilim insanlarından Dr. Bo Xu, acı biber ile ilgili şunları söyledi:

"Daha önce yayınlanan çalışmalarda düzenli olarak acı biber tüketiminin KVH ve kanser ölümlerinde genel bir risk azaltma ile ilişkili olduğunu bulduğumuzda şaşırdık. Bu yeni analiz ise beslenme faktörlerinin genel sağlıkta önemli bir rol oynayabileceğinin altını çiziyor. Bulgularımızı açıklayabilecek kesin nedenler ve mekanizmalar şu anda bilinmemektedir.

aci-biber.jpeg

Bu nedenle, daha fazla acı biber yemenin yaşamı uzatabileceğini ve özellikle kardiyovasküler kaynaklı ölümleri azaltabileceğini kesin olarak söylemek, henüz imkansızdır. Bu ön bulguları doğrulamak için daha fazla araştırmaya, özellikle randomize (rastgele) kontrollü çalışmalardan elde edilen yeni kanıtlara ihtiyaç var

PEKİ ACI BİBERİN FAYDALARI NELER?

Peki, hakkında bu kadar çalışma yürütülen acı biberin ne gibi faydaları var? Acı biberi düzenli tüketmemizin ardından vücudumuzda ne gibi değişiklikler yaşanıyor? İşte cevabı…

- Vücudun betakaroten ihtiyacını tek bir besinle sağlayan acı biberden günde 1 kez yemeniz yeterlidir. C vitamini açısından zengin olan acı biber vücudun dayanıklılığını arttırarak gribe karşı vücudunuzu koruma altına alır.

biber-001.jpg

- Doğal maddesi capsaicin olan acı biber ağza değdirildiği anda yakıcı bir his uyandırır. Bu his sayesinde sinirler yumuşayarak beyinde endorfin salgılar. Beyin bölgesinde salgılanan endorfin vücutta ağrı kesici etkisi oluşturur.

- Üniversiteler tarafından yapılan araştırmalarda acı biberin yenmesi sonucunda trigliseritlerin düşmesi gözlenmiş bunun sonucunda da kötü kolesterolde azalma görülmüştür.

- İçerisinde C vitamini, betakaroten ve antioksidan bulunmasından vücudu kansere ve kalp krizi riskine karşı korur. Dolaşımın hızlanmasında etkili olan acı biber felç geçirme riskini en aza indirir.

- Midedeki mikropların ölmesinde etkili olan acı biber mide rahatsızlıklarında en çok görülen ülserin ilerlemesini önler.

- İştah açıcı olarak çok tercih edilmese de acı biber iyi bir zayıflatıcıdır. Kabızlık sorununun önlenmesinde etkili olan acı biber aynı zamanda metabolizmanın hızlanmasını sağlar.

- Solunum zorluğu yaşayanlarda etkili olan acı biber, balgam söktürür ve kronik bronşit rahatsızlıklarında etkilidir.

- Sindirim salgısını arttıran acı biber iştah açması sayesinde sindirim daha rahat olmasını sağlar.

- Lif açısından zengin olan acı biberden günde 1 tane yiyerek kabızlık sorununuzu önleyebilirsiniz.

- Kanserli hücrelerin öldürülmesini sağlar yani doğal bir kemoterapi görevi görür.

- Bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar.

- Yağ yakma özelliği sayesinde kolay zayıflamaya yardımcı olur.

- Kan dolaşımını hızlandırır.

- Grip mikrobunu önleyerek nezle ve soğuk algınlığı olmanızı önler.

 

İlgili Haberler