İnsan baş parmağı hakkında flaş bilgi ortaya çıktı

İnsan baş parmağı hakkında flaş bilgi ortaya çıktı
Bilim insanları, insan baş parmağı hakkındaki flaş bilgileri paylaştı. Araştırmaya göre, insan baş parmağının evrimini 2 milyon yılda tamamlamış olabileceği ortaya konuldu.

Bilim insanları, insan anatomisi ile ilgili çarpıcı araştırmanın sonuçlarını paylaştı. Araştırmada, insan vücuduna ilişkin çok önemli bilgilere yer verildi. Paleoantropologlar Fotios Alexandros Karakostis ve Katerina Harvati liderliğindeki bir ekip tarafından yürütülen ve Güney Afrika'da bulunan 2 milyon yıllık bir çift baş parmak fosiline odaklanan çalışmanın sonucunda; artık soyu tükenmiş olan Australopithecus primatlarının taştan aletler yaptıkları, söz konusu aletleri kullandıkları, ancak insan el becerisinden yoksun oldukları, bu nedenle de alet yapma kapasitelerinin son derece sınırlı olduğu keşfedildi. 

İnsanoğluna nesneleri manipüle etme yeteneğini kazandıran baş parmaklar, gelişim sürecinde türümüze büyük bir evrimsel avantaj sağlamıştı.

MODERN İNSAN KADAR VERİMLİ DEĞİLLERDİ

Bilim insanları, Güney Afrika'da bulunan baş parmak fosillerini, 335.000 yıl öncesine ait Homo türlerinin üyelerinde rastlanan bulgularla karşılaştırıldı. Karşılaştırma sonucunda bulguların, birkaç milyon yıllık üç Australopithecus türünden daha güçlü başparmaklara sahip oldukları sonucuna varıldı. 

"Güney Afrika'da bulunan fosil parmaklar, modern insan parmaklarıyla aynı düzeyde çeviklik ve güç sergileme kapasitesine sahip" diyen Harvati'ye göre, başparmak fosillerinin sahibi olan Australopithecus adlı primatlar, alet kullanımına ilişkin el hareketlerinin çoğunu gerçekleştirmelerine rağmen, modern insanlar kadar verimli değillerdi.