İYİ Parti'den 'acil servis' tepkisi

İYİ Parti'den 'acil servis' tepkisi
İYİ Parti Genel Sekreteri Aytun Çıray, Acil servislerde vardiya saatleri uzatılan poliklinikler için "Derde deva olmayacak" açıklamasında bulundu.

Sağlık Bakanlığı’nın yeni başlattığı “Uzamış Vardiya Poliklinikleri” sistemine göre, acil servislere başvuran ancak acil olmayan hastalar, 63 hastanede saat 23.00'e kadar açık tutulacak polikliniklere sevk edilecekler. Bu poliklinikler “YEŞİL 2” olarak kodlanacak.

İYİ Parti Genel Sekreteri Aytun Çıray, partisinin resmi internet sitesinde yaptığı yazılı açıklamda acil serviste uzatılan poliklinik vardiyalarını eleştirdi. Çıray, “Uzamış vardiya poliklinikleri derde deva olamayacak” dedi.

Çıray'ın açıklamaları şöyle:

“Ancak alınan bu geçici tedbir, AKP’nin sağlıkta dönüşüm adını verdiği hatalı sağlık politikalarında yolun sonuna gelindiğini açıkça ortaya koymuştur. Sağlık Bakanlığı’nın ‘Uzamış Vardiya Polikliniği’ hastalarımızın derdine deva olamayacaktır; çünkü AKP Hükümeti büyük şehirlerde semtlere dağıtılmış, 200-400 yataklı, ulaşılabilir hastaneler yapmak yerine, modası geçmiş, yönetilemez büyüklükte ve devletimizi 25 yıl borçlandıran ‘Şehir Hastaneleri’ yapmayı tercih etmiştir. Bu nedenle acil servisler hem sayısal, hem fiziksel olarak yetersiz hale gelmiştir”

İNSANIMIZ PARASIZLIKTAN ACİLLERE KOŞUYOR

“Ücretsiz sağlık hizmeti” sloganıyla yola çıkan AKP, halkımızı hem niteliksiz, hem de paralı sağlık sistemine tutsak etmiştir. Diğer yandan ekonomik durumları bozuk olduğu için halkımızın %10’u prim borçlarını ödeyememektedir. SGK borçları nedeni ile normal polikliniklerde muayene olamayan işte bu vatandaşlarımız, çaresizce 3 liraya muayene olmak için acil servislere başvurmak zorunda kalmaktadırlar. Bu sistemden sonra, sırf paraları olmadığı için acil servislere başvuran hastalarımız “YEŞİL 2” adı verilen polikliniklerde sadece 8 lira vermekle kalmayacaklar, %200’e varan katkı paylarını ödemek zorunda kalacaklardır.” 

“Sağlık çalışanlarını günde 16 saat çalıştırarak yürütülmesi planlanan bu sistem, mevcut sağlık personeli sayısı ile yürütülemeyeceği gibi, hastanelerin işlevlerine de uygun değildir. Günlük hastane çalışmaları, ameliyatlar, yatan hastaların izlenmesi gibi zorunlu hizmetlerde büyük aksamalar yaşanabilecektir. Acile başvuran bir hastayı, ‘sen acil değilsin!’ diyerek polikliniğe gönderecek olan acil doktoru ile hastalar arasında - sonu ölümcül kavgalara varabilecek - büyük tartışmalar yaşanacaktır. Eskiden ‘paran yoksa öl’ diye eleştirilen sağlık sistemleri, bu sistemle ‘paran yoksa öl veya öldür’ diye eleştirilecektir.” 

İYİ PARTİ OLARAK SAĞLIKTA KATKI PAYINI KALDIRACAĞIZ

Dr. Çıray bu konuda İYİ Parti’nin çözüm önerilerini şöyle sıraladı:

“Sağlıkta tüm diğer sektörlerden farklı olarak arz talep dengesi isteğe bağlı oluşmaz, çünkü hasta olup, olmamak irade dışıdır. Bu nedenle sağlık hizmetlerinde kamu kontrolünü getireceğiz.”

“Adeta yok ettiğiniz koruyucu hekimliği ve birinci basamak sağlık hizmetlerini derhal güçlendireceğiz.”

“Sağlıktan ilaç dışında alınan katkı paylarını kaldıracağız.”

“Semt acil servisleri ve hastaneleri inşa ederek, ulaşılabilir sağlık hizmeti sunacağız.”

“Aile Hekimliği sistemini fonksiyonel hale getireceğiz.”

“Sağlık personelinin özlük haklarını geliştirerek güvenlik altına alacağız.”