İYİ Partili Nuri Okutan: Hükümetin baro yapısını değiştirme planı FETÖ projesi

İYİ Partili Nuri Okutan: Hükümetin baro yapısını değiştirme planı FETÖ projesi
İYİ Parti Hukuk ve Seçim İşleri Başkanı ve eski Vali Nuri Okutan, partisinin genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında iktidarın baro yapılarını değiştirme planını eleştirdi. Okutan, söz konusu planın daha önce FETÖ tarafından gündeme getirildiğini bir FETÖ projesi olduğunu dile getirdi.

İYİ Parti Hukuk ve Seçim İşleri Başkanı Nuri Okutan, İYİ Parti genel merkezinden basın toplantısı düzenledi.

Okutan’ın gündeminde iktidarın baroların yapılarına yönelik yaptığı çalışma vardı. Söz konusu planın bir FETÖ projesi olduğunu ifade eden Okutan, "Hatırlatmak isterim ki, bu husus daha önce de ortaya atılmış bir FETÖ projesiydi" dedi.

Okutan’ın açıklamaları şu şekilde:

"BAROLARIN BAĞIMSIZLIĞINA ZARAR VERİR"

"Son zamanlarda medyada hükümet tarafından başta barolar olmak üzere meslek kuruluşlarının yapısı, yetkileri ve seçim sistemi hakkında köklü değişiklikler yapılacağına yönelik iddialar yer alıyor. Ak Parti Genel Başkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan, baroların seçim yöntemiyle ilgili düzenlemenin en kısa zamanda Meclis’e sunulması gerektiği hakkında bir beyanda bulundular.

Seçim sisteminin değiştirilmesi ve illerde “çoklu baro” kurulması yönündeki bu beyanda belirtilen değişikliklerin, hukuk devleti ve adaletin sacayaklarından biri olan baroların bağımsızlığına zarar vereceği düşüncesindeyiz. Barolar özelinde diğer benzer meslek örgütleri de Cumhuriyetin bir kazanımı olan kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarıdır. Bu meslek kuruluşlarını etkisiz yahut işlevsiz hale getirecek, parçalayacak ve hatta yok edecek bu düzenlemeler Cumhuriyetin kuruluş felsefesine de aykırıdır."

445c2656-dfbb-44a8-8992-74e98f432854.jpg

"BİR FETÖ PROJESİYDİ"

"Avukatlık Kanunu’nun 1.maddesinde belirtildiği üzere; "yargının kurucu unsuru olan avukat, bağımsız savunmayı temsil eder" Barolar, demokratik hukuk devletinin, ülkemizde mevcut olmasa da hukukun üstünlüğünün, adil yargılanma ve savunma hakkının yegâne ve vazgeçilmez unsurlarıdır.

Ülkemizde barolar, kanunların kendilerine verdikleri yetkiye dayanarak; işkenceyle, insan hakları ihlalleriyle, çocuk istismarıyla, maalesef çağdaş ve günümüze uygun bir düzenlemesi bulunmayan hayvan hakları ihlalleriyle, kadına şiddetle ve bunun gibi hükümetin hiçe saydığı birçok hukuka aykırılıkla mücadele etmektedir.

Hükümetin baro yapısını değiştirme planı bizlere, baroların bu mücadelesinden rahatsız olduklarını düşündürüyor. Hatırlatmak isterim ki, bu husus daha önce de ortaya atılmış bir FETÖ projesiydi. O zaman belirli değişikliklere göz yumarak ülkemizde vahim hadiseler yaşanmasına sebep olanları uyarıyoruz. İYİ parti olarak, bu değişikliklerin tam da karşısındayız!

Baroların yapısında yapılacak değişikliğin yalnızca avukatları değil, bütün vatandaşlarımızı ilgilendirdiği hususunu kamuoyuna hatırlatıyor; son yıllarda neredeyse tamamen ortadan kaldırılan ‘bağımsız ve tarafsız yargı erkinin’ son ayağı olan baroların, bu şekilde bir değişiklikle tek adam sistemine uyarlanmaya çalışılmasına karşı sonuna kadar itiraz ediyoruz."