James Webb uydusu yakaladı: Jüpiter ve uydular tek fotoğrafta görüldü

James Webb uydusu yakaladı: Jüpiter ve uydular tek fotoğrafta görüldü
James Webb Uzay Teleskobu, geçtiğimiz günlerde ilk renkli fotoğraflarını paylaşmaya başladı. En son paylaşılan görüntüde ise Jüpiter ve uydularının aynı fotoğrafta olduğu anlar yansıdı.

NASA’nın 25 Aralık 2021’de uzaya fırlatmış olduğu James Webb Uzay Teleskobu, ilk renkli fotoğraflar göndererek dikkatleri üzerine çekti. James Webb, bu görsellerden önce birçok test görüntüsü çekmişti.

NASA, o görüntülerden bazılarını yayınladı. Uzay ajansının paylaştığı bu fotoğrafların, ekipman testi aşamasında çekildiği ifade edildi.

ShiftDelete''den aktarılan bilgilere göre; Paylaşılan ilk fotoğraf, James Webb Uzay Teleskobu’nun NIRCam (Yakın Kızılötesi Kamera) aracıyla çekildi. Bu görüntüde, Jüpiter’i saran çizgilerin yanı sıra bilindik yuvarlak lekeyi de parlak şekilde görüyoruz. Bu leke tüm Dünya’yı yutabilecek bir boyutta. Fotoğrafın sol kısmında ise Europa uydusu yer alıyor.

Diğer fotoğrafta ise iki farklı görsel görülüyor. İki görselde de Jüpiter ve Europa’nın yanı sıra Thebe ve Metis uyduları görülüyor. Bu iki görsel, farklı uzunlukta dalga boylarına sahip. Sol tarafta olan görüntü, kısa uzunluktaki dalga boyu ölçümünü gösteriyor. Sağ taraftaki görüntü ise uzun uzunluktaki dalga boyuna yer veriyor.

Bunun yanı sıra sol taraftaki fotoğraf 2.12 mikron filtreyle, sağ taraftaki ise 3.23 mikron filtreyle çekildi. Aynı zamanda uzay ajansı, birkaç astreoid gözlemleme şansını elde etti. Böylece yeni teleskobun uzaydaki nesnelerin hareketini izleme işlevine sahip olduğunu da söyledi. Aşağıda yer alan hareketli resimde de James Webb, 6481 Tenzing asteroidini takip ediyor.

NASA’nın Goddard Uzay Uçuş Merkezi’nde görev alan gezegen bilimcisi Stefanie Milam şu açıklamada bulundu:

Her şeyi bu kadar net gördüğümüze ve ne kadar parlak olduklarına inanamadım. Güneş sistemimizde bu tür nesneleri gözlemlemek için sahip olduğumuz yetenek ve fırsatı düşünmek gerçekten heyecan verici.

İlgili Haberler