Kazı yaparken kazma saplandı kaldı. Yunanlı arkeologların önüne bir anda çıktı

Kazı yaparken kazma saplandı kaldı. Yunanlı arkeologların önüne bir anda çıktı
Midilli Adası’nda çalışma gerçekleştiren Yunanlı bilim insanları, kazı yaptıkları sırada 20 milyon yıllık taşlaşmış ağaç fosiline rastladı. Fosil, acil olarak özel şekilde korunmaya alındı.

Midilli adasında kazı gerçekleştiren Yunanlı bilim insanları, çalışma sırasında önemli bir kalıntı buldu. Uzmanlar, Midilli adasında dalları ve kökleri hala üzerinde olan 20 milyon yıllık bir ağaç fosili bulduklarını açıkladı. Ağaç fosili, yapılan yol çalışmaları sırasında bulundu ve özel bir metal platformla taşınıp korumaya alındı.

BÖYLE BİR DURUM İLE İLK KEZ KARŞILAŞILDI

Reuters haber ajansına konuşan Midilli Taşlaşmış Orman Doğa Tarihi Müzesi'nden Profesör Nikos Zouros, kazı çalışmalarının 1995'te başladığını, ilk kez dalları ve kökleri hala üzerinde olan bütün bir ağaç fosili bulduklarını söyledi.

fosil-2.jpg

Zouros, "Çok müstesna bir keşif. Çok iyi durumda. Fosili inceleyerek ne tür bir ağaç olduğunu tespit edeceğiz" dedi.

ORMAN TAŞLAŞMIŞ DURUMDA

Midilli'deki 15 bin hektarlık taşlaşmış orman alanı UNESCO koruması altında. 20 milyon yıl önce yanardağ patlaması sonucu savrulan küllerle orman taşlaşmış bir halde muhafaza olmuş durumda.

fosil-001.jpg

DAHA FAZLA BİLGİ ELDE EDİLECEK

19 metre uzunluğundaki ağaç fosilinin bulunduğu alanda ayrıca meyve ağaçları yaprakları ile hayvan kemikleri de bulundu.

Profesör Zouros, "Kazılar sırasında, 17 ila 20 milyon yıl önce Midilli'de var olan ormanlar ortaya çıktı. Böylece o dönemin ekosistemi hakkında daha fazla bilgi edinebileceğiz" dedi.