Kerkük katliamının üzerinden 60 yıl geçti

Kerkük katliamının üzerinden 60 yıl geçti
Baas rejimi ve Molla Mustafa Barzani'ye bağlı güçlerin Türkmenleri hedef aldığı Kerkük katliamının üzerinden 60 yıl geçti.

Irak'ın Türkmen şehri Kerkük'te 14 Temmuz 1959 tarihinde Baas rejimi ve Molla Mustafa Barzani'ye bağlı güçler tarafından, yüzlerce Türkmen katledildi. Türkmenlerin yaşadığı en büyük felaketlerden biri olan bu olay “Kerkük Katliamı” olarak tarihe geçti.

Irak’ta 14 Temmuz günü 1958’de gerçekleştirilen askeri darbenin yıl dönümü olarak kutlanıyordu. Bu askeri darbe sonrasında oluşturulan cumhuriyetin birinci yılı kutlamaları için Kerkük’te de çeşitli etkinlikler düzenlenmesi kararı alındı. Bu kutlamalara kente yaşayan Türkmenler de katılacaktı.   

14-temmuz-1959-kerkuk-katliami-1.jpg

Ancak Molla Mustafa Barzani’ye bağlı terör grupları 14 Temmuz günü Kerkük’e girerek bir katliama yol açtı.“Kerkük Kürtlerindir” sloganları ile Kerkük sokaklarında bir Türkmen avına başlayan Barzani ailesine bağlı terör grupları özellikle aydın ve askeri sınıftan Türkmenleri hedef aldı.

14-temmuz-1959-kerkuk-katliami-2.jpg

Emekli Albay Ata Hayrullah, Emekli Doktor Albay İhsan Hayrullah, Kasım Neftçi, Selahattin Avcı, Abdullah Beyatlı gibi Türkmenlerin o dönemde önde gelen isimleri öldürüldü. Kerkük’te o gün küçük büyük yüzlerce Türkmen katledildi.