Korona virüs artık her yerde. Çinli bilim insanı acilen incelemeye alınmalı diyerek söyledi. Korona ailesiyle bağlantılı virüsle tehlike saçıyor

Korona virüs artık her yerde. Çinli bilim insanı acilen incelemeye alınmalı diyerek söyledi. Korona ailesiyle bağlantılı virüsle tehlike saçıyor
Vuhan Viroloji Enstitüsü’nden Dr. Shi Zhengli, korona virüse neden olan Sars-CoV-2’nin yakın akrabası virüsleri taşıyan yarasaların, Çin sınırlarından çıkmış olabileceği konusunda uyardı. Çinli bilim insanı ise, virüsün yayılma seyrinde iki noktanın acilen incelemeye alınması gerektiğini belirtti.

Independent Türkçe’de yer alan habere göre, Vuhan Viroloji Enstitüsü'nden Dr. Shi Zhengli, korona virüse neden olan Sars-CoV-2'nin yakın akrabası virüsleri taşıyan yarasaların, Çin'in sınırları ötesine geçmiş olabileceği konusunda uyardı.

Yarasa korona üzerine çalışmaları nedeniyle "Yarasa Kadın" lakabıyla anılan bilim insanı "Bu yarasalar yalnızca Çin'de değil, Güney Asya ülkelerinde de olabilir" dedi.

Fransız tıp ve veterinerlik alanındaki akademisyenlerin internet üzerinden düzenlediği konferansta konuşan virologun çalıştığı laboratuvar, korona virüsün başında salgının ortaya çıkmasına neden olmakla suçlanmıştı.

"ÇİN DIŞINDAKİ ÜLKELERE DE ODAKLANILMASI GEREKİYOR"

Çinli bilim insanıysa bu suçlamaların hiçbir dayanağı bulunmadığını fakat salgının kökenlerine ilişkin araştırmanın Çin dışındaki ülkelere de odaklanması gerektiğini söyledi.

Sars-CoV-2 virüsünün yarasalarda doğal olarak bulunduğu düşünülürken, Çinli virolog virüsün büyük ihtimalle doğrudan yarasadan insana bulaşmadan önce başka bir hayvana geçtiğini belirtti.

Virolog, virüsün pangolinlerden bulaşma ihtimaline de değinerek, eğer bu doğruysa o zaman virüsün yarasalardan pangoline Çin sınırları dışında bulaşmış olabileceğini ifade etti.

Pangolinler Çin'e diğer Asya ülkelerinden yasadışı yollarla getiriliyor.

Seminere katılmayan fakat açıklamalara ilişkin yorumda bulunan Glasgow Üniversitesi'nden Profesör David Robertson ise şunları söyledi:

Pangolinlerin, Çin'e getirildikten sonra virüsü büyük ihtimalle nal burunlu yarasalardan kaptığına dair epey eminiz. 

“ACİLEN İNCELEMEYE ALINMASI GEREK”

Çinli bilim insanıysa, virüsün yayılma seyrinde iki noktanın acilen incelemeye alınması gerektiğini belirtti.

Bunlardan ilki vahşi hayvanlarla evcil hayvanlar veya çiftlik hayvanları arasındaki bulaşmaya odaklanıyor. İkincisiyse çiftlik hayvanları ve insanlar arasındaki geçiş ihtimalini göz önünde bulunduruyor.