Koronadan kaçarken sakın ihmal etmeyin! Ölümcül sebebi olabilir. Uzman isim açıkladı

Koronadan kaçarken sakın ihmal etmeyin! Ölümcül sebebi olabilir. Uzman isim açıkladı
Korona virüs salgını nedeniyle birçok insan da hastanelere girmeye korkar hale geldi. Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Burak Kınalı, geçmeyen baş ağrısı ve görme kayıplarının, tümör belirtisi olabileceğine işaret etti. Kınalı, erken teşhisin önemine de vurgu yaptı.

Korona virüs salgını ile beraber, birçok insan da çeşitli rahatsızlıklara yakalanmaları durumunda hastaneye gitmekten kaçıyor. Ancak uzmanlar, ısrarla rahatsızlık yaşayan vatandaşların, erken teşhis için doktorlara başvurması gerektiğinin önemine dikkat çekiyor.

Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Burak Kınalı, "Hipofiz tümörü, hipofiz bezinden köken alan kitlesel doku bozukluklarına verilen addır. Bu tümörler hormon salgılayabilir veya hormon salgılamayan tümörler olabilmektedir. Hipofiz tümörlerinde belirtiler; baş ağrısı, halsizlik ve görme alanı bozukluklarıdır" dedi.

Hipofiz bezinin beynin taban bölgesinde, Türk eğeri adı verilen kemik yapının içinde bulunan bezelye büyüklüğünde, hormon salgılayıcı bir organ olduğunu aktaran Kınalı, bu organın salgıladığı hormonlarla diğer organlar ve dokular üzerinde etkilerde bulunduğunu söyledi.

"BÜYÜME, GELİŞME VE ÜREME FONKSİYONLARINI DA KONTROL EDİYOR" 

Büyüme, gelişme ve üreme fonksiyonlarını da kontrol eden hipofiz bezinin vücudun ana salgı bezi olduğunu, diğer hormonların salınmasını başka organlar üzerinden düzenlediğini anlatan Kınalı, şunları kaydetti:

"Hipofiz tümörü, hipofiz bezinden köken alan kitlesel doku bozukluklarına verilen addır. Bu tümörler hormon salgılayabilir veya hormon salgılamayan tümörler olabilmektedir. Büyük çoğunluğu yavaş büyüyen iyi huylu kitleler olmakla birlikte vücudun diğer bölümlerine sıçramazlar, ancak yerel olarak büyüme göstererek komşu anatomik yapılara uyguladıkları bası etkisiyle bazı belirtiler oluşturabilirler.

Hipofiz tümörlerinde belirtiler nelerdir? Baş ağrısı, halsizlik, görme alanı bozuklukları, görme netliğinde bozulma, göz hareketlerinde kısıtlılık, çift görme, göz kapağında düşüklük, burundan sıvı gelişi, açıklanamayan kilo kaybı veya aşırı kilo alımı.

Hormonların aşırı salgısına bağlı ikincil bulgular ise; kadınlarda meme başından süt gelmesi, memelerin büyümesi ve hassaslaşması, erkeklerde cinsel problemler, jinekomasti (meme başında büyüme), boyun aşırı uzaması (gigantizm - devlik), vücut şekillerinde bozulma (karın çevresinde mor renkli çizgiler, el-ayak çene gibi uzuvların büyümesi, sırt üst bölümünde şişkinlik ve kilo artışı) ve adet düzensizliği, erken menopoz, adet kesintisi ve kısırlık olarak sıralanabilir."

İlgili Haberler