Koronaya karşı akciğerlere kalkan olan müthiş besinler

Koronaya karşı akciğerlere kalkan olan müthiş besinler
Akciğerleri hedef alan korona virüs, toplumsal hayatta büyük değişiklikler yaratmaya devam ediyor. Uzmanlar, ciğerleri hedef alan virüsten korunmak için bazı besinlerin daha fazla tüketilmesi gerektiğini belirtiyor. Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Gamze Çakaloğlu, akciğerlerin korunması için hangi besinlerin tüketilmesi gerektiğini açıkladı.

Korona virüsün en fazla ciğerlere hasar verdiği biliniyor. Uzmanlar, bazı besinlerin akciğer sağlığını korumada yardımcı olduğunu belirtiyor. Milliyet’te yer alan habere göre Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Gamze Çakaloğlu, güçlü bir solunum sistemi ve akciğer sağlığı için beslenme önerilerinde bulundu. Beslenme içeriğiniz kalsiyum, magnezyum, fosfor, potasyum açısından zengin olmalıdır. Bu mineraller solunum kaslarının kasılmasında görev alır.
"SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ ÖNEMLİ" 
Bu yüzden beslenmenizde süt ve süt ürünleri, et ve et ürünleri, koyu yeşil yapraklı sebzeler ve yağlı tohumlar mutlaka bulunmalıdır. Karbonhidrat içeriği yüksek besinlerin fazla tüketimi vücutta karbondioksit miktarını arttırarak akciğere daha fazla yük getirir ve solunum güçlüklerine neden olur.
"ŞEKERLİ YİYECEKLERDEN UZAK DURUN" 
Pilav, makarna, börek, ekmek, kek, poğaça gibi nişastalı ve unlu besinler ile şeker ve şekerli yiyeceklerin tüketimi azaltılmalıdır. Günlük enerjinin yağdan gelen oranı yüzde 30-45 olmalıdır. Doymuş yağlardan kaçınılmalıdır. Bu yüzden mutlaka soğuk sıkım zeytinyağı özellikle zeytinyağı, avokado yağı, çörek otu yağı, hindistan cevizi yağı, balık yağları, kabuklu yemişler ve tohum yağları gibi iyi kalite olan fonksiyonel yağları beslenmenizde bulundurmanız önemlidir.
"KEMİK MİNAREL YOĞUNLUKLARI DÜŞÜYOR" 
Magnezyum ve kalsiyum mineralleri diyafram kaslarının güçlenmesinde etkilidir. Aynı zamanda akciğer hastalığı olan kişilerde kemik mineral yoğunluğu düşme eğilimindedir.
"VİTAMİNLER HEKİM KONTROLÜNDE ALINMALI" 
Yerine koymak için kalsiyum, fosfor ve magnezyumdan zengin süt ve süt ürünleri, koyu yeşil yapraklı sebzeler, tahılllar gibi besinler tüketilmelidir. Gerektiğinde D ve K vitamini takviyeleri hekim kontrolünde alınmalıdır. A vitamini akciğerlerdeki epitel dokunun sağlıklı kalmasını sağlayarak, enfeksiyon hastalıklarının önlenmesinde ve tedavisinde önemli rol oynar. 
A vitamini, hayvansal kaynaklı yiyeceklerden karaciğer, balık yağı, süt, tereyağı ve yumurtada bulunur. Karoten olarak bilinen provitamin A; havuç, kış kabağı gibi sarı ve turuncu renkli besinlerde, karalahana, ıspanak, maydanoz, pazı, fesleğen gibi yeşil yapraklı sebzelerde, kayısı, portakal, şeftali ve bunlar gibi sarı-turuncu meyvelerde bulunur Solunum yolları enfeksiyonlarına karşı bağışıklık kazandıran çinko; yağsız ette, istiridyede, yoğurtta, kabak çekirdeği, susam, yulaf, ceviz, nohut, mercimek ve tam tahıllı ürünlerde bulunur.
"SARIMSAK, ZENCEFİL, ÜZÜM ÇEKİRDEĞİ ETKİLİ" 
Avokado içeriğindeki fligram maddesi sayesinde ve A, C, E, B1, B2 ve magnezyum bakımından zengin olmasıyla akciğer sağlığına iyi gelen diğer besinler arasındadır. Brokoli filizleri sülfüronan bileşeninden oldukça zengindir. Sülfüronan; solunum sistemini destekleyen bir bileşken aynı zamanda çok da kuvvetli bir anti inflamatuardır.
Antioksidan özelliklerinin yanı sıra akciğer sağlığına iyi gelen sarımsak, zencefil, zerdeçal, üzüm çekirdeği, kekik, keçiboynuzu, siyah havuç, öksürük otu, tere beslenmenize eklemeniz gereken besinler arasındadır. Bireyler ideal ağırlıkta olmalı ve bu ağırlığını korumalıdır. Fazla kilo, kalp için fazladan yük demektir.
Bu da akciğerin daha fazla oksijen harcamasına yol açar. Fazla kilonun diyaframda oluşturduğu fazla yağlar da akciğerlerin genişlemesini engelleyebilir. Normal kilomum altında olmak da aşırı kilo kadar sıkıntılıdır. Çok zayıf olmak solunum kasları dahil tüm kasları zayıflatır. Ayrıca vücudun enfeksiyonlara karşı dayanma gücünü de azaltır. Fazla kilolu veya çok zayıf olmak zararlı olduğundan ideal kiloya ulaşılmalıdır.