Kur korumalı haftasında gerçek kişilerin döviz mevduatı 351 milyon dolar arttı

Kur korumalı haftasında gerçek kişilerin döviz mevduatı 351 milyon dolar arttı
Kur korumalı TL mevduatı sisteminin ikinci haftasında gerçek kişilerin döviz mevduatı 351 milyon dolar arttı.

21 Aralık’ta devreye giren kur korumalı TL mevduatı ile 24 Aralık haftasında gerçek kişilerin döviz mevduatlarında parite etkisinden arındırılmış olarak 136 milyon dolarlık azalma yaşandı. Fakat, 31 Aralık haftasında 351 milyon dolarlık artış yaşandığı görüldü.

Dünya''dan Şebnem Turhan''ın haberine göre, toplam döviz mevduatında ise 31 Aralık haftasında parite etkisinden arındırılmış olarak 2 milyar 574 milyon dolarlık gerileme var. Bu gerilemenin tamamı ise tüzel kişilerin döviz mevduatında yaşanan çözülmeden kaynaklandı. Merkez Bankası haftalık para ve banka istatistiklerine göre yurtiçi yerleşiklerin döviz mevduatı 31 Aralık haftasında 237 milyar 70 milyon dolara geriledi. Parite etkisinden arındırılmamış olarak değişim 1.9 milyar dolar olurken parite etkisinden arındırılmış gerileme 2.5 milyar dolar oldu.

GERÇEK KİŞİLERİN DÖVİZ MEVDUATI ARTTI

Kur korumalı TL mevduatının gerçek kişilerin döviz mevduatında çok büyük bir çözülme yaşatmadığı da Merkez Bankası verileriyle ortaya konmuş oldu.

Yılın son haftası gerçek kişilerin parite etkisinden arındırılmış döviz mevduatı 351 milyon dolar arttı. Gerçek kişilerin dolar cinsi döviz mevduatı 221 milyon dolar yükselirken Euro cinsi döviz mevduatının parite etkisinden arındırılmış dolar karşılığındaki yükseliş ise 165 milyon dolar oldu. Kıymetli maden ve depo hesaplarının parite etkisinden arındırılmış değişimi ise 81 milyon dolar azalış yönünde gerçekleşti.

TÜZEL KİŞİLERİN DÖVİZ MEVDUATINDA DÜŞÜŞ

Tüzel kişilerin döviz mevduatında ise parite etkisinden arındırılmış olarak 2 milyar 925 milyon dolarlık düşüş yaşandı. Bunun 1 milyar 76 milyon doları dolar cinsi döviz mevduatından kaynaklanırken 1 milyar 747 milyon doları da parite etkisinden arındırılmış olarak Euro cinsi döviz mevduatının dolar karşılığında yaşandı.

6.9 MİLYAR LİRA ARTTI

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) haftalık verilerine göre gerçek kişilerin TL mevduatı 1 trilyon 74 milyar 161 milyon liraya yükseldi. 24 Aralık haftasında bu rakam 1 trilyon 67 milyar 229 milyon lira seviyesindeydi. 1 haftada gerçek kişilerin TL mevduatında 6 milyar 932 milyon dolarlık artış yaşandı. Yine BDDK verilerine göre 17 Aralık haftasında yani 21 Aralık''ta kur korumalı TL mevduat ürünü devreye girmeden önce gerçek kişilerin vadeli TL mevduatı 807 milyar 26 milyon lira seviyesindeydi. 24 Aralık''ta bu rakam 805 milyar 441 milyon liraya, 31 Aralık haftasında ise 820 milyar 456 milyon liraya yükseldi. Yani iki haftada BDDK verilerine göre gerçek kişilerin TL vadeli mevduatında 13 milyar 430 milyon liralık artış yaşandı.

İlgili Haberler