Mansur Yavaş: Ankara’da 3 yılda değişim işleyişte

Mansur Yavaş: Ankara’da 3 yılda değişim işleyişte
T.C. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, göreve başlamasının üçüncü yılında geçen süreci değerlendirdi, yeni projelerini tanıttı.

Yeniçağ / Ankara/Gölbaşı Temsilcisi ve Muhabiri Şevket Gölük

12 Haziran 2022''de yapılması planlanan ancak sel felaketi sebebiyle bugüne ertelenen, 110 projenin toplu açılış, temel atma ve tanıtım töreni, Ankara Spor Salonu''nda gerçekleştirildi.

Değerlendirme, 110 projenin açılış ve yeni projelerin tanıtım toplantısına Cumhuriyet Halk Partisi lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun yanı sıra Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, İYİ Parti Genel Başkan Yardımcıları Koray Aydın, Şenol Sunat, Ünzile Yüksel, DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcıları Doğa Şanlıoğlu, Nazlı Seda Vural, Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcıları Selçuk Özdağ, Feramuz Üstün, Demokrat Parti Genel Başkan Yardımcıları Cemal Enginyurt, Gökhan Pınarbaşı, çok sayıda milletvekili ve belediye başkanı katıldı.

“Değişim İşleyişte” sloganıyla yapılan tanıtım toplantısında 110 proje "açılışı yapılacak olan", "temeli atılacaklar", "yapımı devam eden" ve "yapımına başlanacaklar" olarak 4 ayrı kategoride toplanırken, konuklara projelerin yer aldığı 30 sayfalık kitapçık dağıtıldı.

Ankara Spor Salonu’na CHP lideri Kılıçdaroğlu ile gelen Mansur Yavaş, görevde bulunduğu 3 yılın değerlendirmesini yapmak üzere alkışlar eşliğinde kürsüye çıktı. Salondan Yavaş’a “Sizi Cumhurbaşkanı olarak görmek istiyoruz” talepleri yükseldi.

Belediyenin artık kendi içerisinde tüyü bitmemiş yetimin, garip gurebanın hakkı için bekçilik yaptığına dikkat çekerek, “İşte, ''değişim işleyişte'' dediğimiz durum tam olarak budur” ifadelerini kullanan Mansur Yavaş sözlerini şöyle sürdürdü: Demir ve plastik yığınına 801 milyon dolar harcamak yerine Çubuk 1 Barajını kente kazandırmak; çoğu bozuk havuzlar yapmak yerine Polatlı''ya su götürmek; zırhlı cipler yerine 2013''ten beri ilk kez otobüs almak bu zihniyet değişiminin eseridir.

Ankara’da artık 918 köyümüzde çocuklarımız için insan hakkı olarak gördüğümüz ücretsiz internet hizmeti veriliyor, kadınlar saat 19.00’dan sonra otobüsten istediği yerde inebiliyor. Ankara’da ilk kez verilen öğrenci abonmanı ile aylık 90 TL’ye 225 binişlik ulaşım sağlanırken, Türkiye’de ilk kez evlenecek çiftlere SMA testi uygulandı. Kadın sığınma evleri ile tüm kadınlar bu kentte artık daha güvenli adımlar atıyor. Halkın parası yandaşlara değil, hak edene gidiyor.

Yavaş, bugüne kadar hayata geçirdikleri ve yeni projeler hakkında da bilgi vererek şunları söyledi:

1,5 milyon vatandaşımıza hizmet edecek İstasyon Caddesi Alternatif Bulvar Projemizi 126 Milyon TL maliyetle tamamladık. Projeyi Başbakanlar, Bakanlar, Belediye Başkanları vadetti, yapmak bize nasip oldu. Bu gururu 6 milyon Ankaralıyla yaşıyoruz. TRT Önü Köprülü Kavşağı altyapı çalışmalarını yerinde tamamlayarak yıllardır birbirine karışmış hatları ayırdık.

Altyapısı ve sanat yapılarıyla dünya standartlarında olacak bu projemizi birkaç gün içerisinde tamamlayıp hizmete sunacağız.

Göreve geldiğimizde 567 köyde açıktan lağım akıyordu, 3 yılda 155 köyün açıktan akan kanalizasyon sorununu çözdük, bu yıl 85 köyün daha çözeceğiz. 220 kilometresi asbestli, yani kanserojen olmak üzere 391 kilometre yeni içme suyu hattı yaptık. Altyapı projelerinden 23,5 kilometrelik Çubuk – Akyurt İçme Suyu Hattını tamamladık. 36 milyon maliyetle tamamlanan proje sayesinde 75 bin hemşerimiz sağlıklı suya kavuştu. Altyapı projelerinden 23,5 kilometrelik Çubuk – Akyurt İçme Suyu Hattını tamamladık. 36 milyon maliyetle tamamlanan proje sayesinde 75 bin hemşerimiz sağlıklı suya kavuştu.

Yıllardır ötelenen dev bir altyapı projesi olan 107 kilometrelik İvedik - Polatlı İçme Suyu Hattı için de çalışmalarımız devam ediyor. 38 kilometresini tamamladık. Projenin maliyeti, ekonomik koşullar nedeniyle şimdiden 1.5 milyar liraya yaklaştı. Ama vazgeçmeyeceğiz. Polatlı halkına ve güzergâh boyunca 1,5 milyon kişiye temiz ve kesintisiz suyu sağlayacağız. 1.5 milyon kişinin temiz suya kavuşabilmesi, bizim için tüm kavşaklardan, tüm köprülerden, plastik oyuncaklardan daha değerlidir. Bizim en büyük, en çılgın projemiz işte budur.

2013 yılından beri yeni otobüs alınmadığını tespit ettik. Onlarca otobüs hurda halde hizmet veriyordu. 57 milyon 100 bin euro kredi çektik, kendi imkânlarımızı da üzerine ekleyip 369 adet yeni otobüsümüzü kentimize kazandırdık.

Üç yılda toplam 100 bin 769 kez üreticiye destek sağladık. 34 bin 789 kişiye Başkent Çiftçi Kart''ı teslim ettik. Yeni dünya düzeninde gıda temininde yaşanan güçlükler ve iklim değişikliği gibi konuların ön plana çıktığını çok iyi biliyoruz. 431 bin metrekarelik dev bir rekreasyon alanını daha hemşerilerimize müjdelemek istiyorum. Batı Park Rekreasyon Alanı için ihalemizi tamamladık, çalışmalarımıza başladık. BAKAP Gölbaşı Tarım Kampüsü için şimdiden çok heyecanlıyız. Dünyada tarım, turizm, eğitim ve rekreasyon temalarını bir arada bulunduran böyle bir proje ilk kez yapılıyor.

Belediye yönetimi olarak bizlerin Mamak Kentsel Dönüşümde iki seçeneğimiz vardı; bu paraları ya göz boyayan projelere harcayacaktık ya da kendilerine verilen sözün gözyaşları içinde tutulmasını bekleyen vatandaşlarımıza harcayacaktık. Biz vatandaşlarımızı seçtik.

Bir gün akşam geç vakit bir mail geldi. Yurt bulamadığı için öğrencinin caminin bahçesinde kaldığı yazıyordu. Derhal ulaştık, kalacak yer ayarladık. Mailler artmaya başladı. İşi gücü bırakıp seferberlik ilan ettik. Çünkü onlar geleceğimiz.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu da törende yaptığı konuşmada “Başarılı bir belediye başkanı. Her şeyden önce hesap vermeyi namuslu bir görev olduğunu bilen bir belediye başkanı. Harcadığı her kurulun hesabını kendi halkına, kendi milletine hesap veren bir belediye başkanının hepimizin başının üstünde yeri vardır” ifadelerini kullandı, “Belediye başkanlarımız gönül birliği içinde, birlikte çalışıyor. Bütün belediye başkanlarımız ile onur duyuyoruz. Şimdi sıra geldi, Türkiye’ye. Türkiye’yi de büyüteceğiz. Türkiye’de de kavgayı bitireceğiz” dedi.

2023 seçimlerinde ilk kez oy kullanacak genç seçmene de seslenen Kılıçdaroğlu, “İlk kez oy kullanacak 7 buçuk milyon genç var. Gençler, Türkiye’nin kaderini siz değiştireceksiniz. Tarih, Türkiye’ye demokrasisi gençler getirdi diye yazacak” diye konuştu.

Saadet Partisi lideri Temel Karamollaoğlu da Mansur Yavaş’ın sunumu karşısında “Başımız döndü” değerlendirmesi yaptı, “Her sene daha az sayıda proje taktim ederseniz takip etmemiz daha kolay olur” dedi.

Konuşmaların ardından 110 projenin kurdelesi tüm parti yöneticileri ve belediye başkanlarınca kesimi yapıldı.

Projelerin resmi açılışı yapıldıktan sonra sanatçı Tan Taşçı sahneye çıktı. Başkan Mansur Yavaş bir ara sahneye çıkarak sanatçı Tan Taşçıya teşekkür etti ve birlikte sahnede Ankara Havasıyla kısa bir süre oynadı. Ankaralılar sanatçının şarkılarıyla gönüllerince eğlendiler.