Mustafa Şentop: “Hükümet halk tarafından seçiliyor”

Mustafa Şentop: “Hükümet halk tarafından seçiliyor”
TBMM Başkanı Mustafa Şentop, başkanlık sistemi ile birlikte hükümetin halk tarafından seçildiğini öne sürerek, “Bundan sonra da bazı teamüller değiştirilerek önümüzdeki dönemde daha güçlü hükümetler ve meclislerle yoluna devam edeceğini düşünüyorum” dedi.

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Türkiye’de temel problemin 1961 Anayasası ile ortaya çıkan vesayetçi sistemin olduğunu öne sürerek, başkanlık sistemi ile bu sistemin yıkıldığını söyledi. Şentop ayrıca başkanlık sistemi ile birlikte hükümetin halk tarafından seçildiğini sözlerine ekledi.

İstanbul Üniversitesi’nde düzenlenen Meclis Simülasyonu etkinliğinde konuşan TBMM Başkanı Mustafa Şentop’un açıklamalarından satır başları şöyle:

"Başkanlık sistemine yönelik tartışmalar 1960'lı yılların sonlarında var. Türkiye'deki temel problem, darbe sonrası oluşturulan 1961 Anayasası'yla ortaya çıkan vesayetçi sistemdir. Parlamenter sistemin bu sistemle olan bir ilişkisi var. Parlamenter sistem, vesayetçi sistemin işleyişine zemin teşkil ediyor. Vesayetçi sistem, seçilmişlerin üzerinde atanmışların baskısının olduğu bir sistem. 1961 Anayasası'nın hazırlanmasında çalışılmış bir çok metin var. İncelendiğinde çok daha ağır vesayetçi bir yapının öngörüldüğünü görüyoruz. Tamamen hukukun, ekonominin ve siyasetin, oluşturulan bazı kurumlar eliyle yönetilmesi var. Parlamenter sistem şöyle bir zemin hazırlıyor. Bürokratik oligarşi dediğimiz kayıt dışı siyaset yapan güçler, parlamenter sistemin bazı zaaflarından yararlanarak ülkeyi yönetiyorlar. Eğer parlamento içindeki sayısal dengelerle oynarsanız hükümetleri düşürüp kurdurabilirsiniz. Bunun benzerlerini 1971'de ve 28 Şubat sürecinde yaşadık."

"BAŞKANLIK SİSTEMİYLE HÜKÜMET HALK TARAFINDAN SEÇİLİYOR"

Türkiye'nin vesayetçi anlayışı tamamen tasfiye edecek bir güce gelerek anayasa değişikliğiyle parlamenter sistemi terk ettiğini ve 16 Nisan 2017'de yapılan bir referandumla hükümetin doğrudan halk tarafından seçildiği başkanlık sistemine geçtiğini iddia eden Şentop, "Türkiye'de halk tarafından doğrudan seçilen bir hükümet ve yürütme gücünü belirlemek hedefimizdi. Bu olduğu takdirde dışarıdan müdahalelerle hükümetlerin değiştirilmesi, düşürülmesi ve yönlendirilmesi mümkün olmaktan çıkacaktır. Anayasa değişikliğiyle bu sağlanmış oldu. Bundan sonra da bazı teamüller değiştirilerek önümüzdeki dönemde daha güçlü hükümetler ve meclislerle yoluna devam edeceğini düşünüyorum." değerlendirmesini yaptı.