Numan Kurtulmuş'tan Ukraynalı ailelere: Montrö Anlaşması sayesinde Karadeniz'deki savaşı engelledik

Numan Kurtulmuş'tan Ukraynalı ailelere: Montrö Anlaşması sayesinde Karadeniz'deki savaşı engelledik
Ukraynalı askerlerin yakınlarıyla görüşen AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, "Türkiye, Montrö Anlaşması'ndan ortaya çıkan yükümlülüklerini de kullanarak savaşın Karadeniz'de yaygınlaşmasının önüne geçti" dedi.

AKP Genel Başkanvekili Kurtulmuş, partisinin genel merkezinde Ukrayna''nın Ankara Büyükelçi Müsteşarı Boğdan Konopliastıy ve Ukrayna''nın Mariupol kentindeki Azovstal Metalürji Fabrikası''nda bulunan askerlerin eşleri ile bir askerin annesini kabul etti.

Anadolu Ajansı''nın geçtiği habere göre, Numan Kurtulmuş tarihi bir süreçten geçildiğini ve Türkiye''nin başından itibaren Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşı çeşitli yönleriyle ele aldığını ifade etti.

Kurtulmuş, "Bunlardan birisi siyasi yönüdür. Her ikisi de millet olarak bizim komşumuz ve dostumuz olan Ukrayna ve Rusya halkının büyük bir trajedinin içerisinde olmasını, Türkiye hiçbir zaman başından itibaren tasvip etmemiş ve savaşın bir an evvel durdurulması, önce ateşkesin sağlanması ve arkasından da adil, kalıcı ve hakkaniyetli bir barışın tesis edilmesi için bütün gücünü ortaya koymuştur" diye konuştu.

CUMHURBAŞKANIMIZ KÜRESEL BİR LİDERLİK ORTAYA KOYDU

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan''ın Ukrayna-Rusya arasında barış sağlanması için çabaladığını söyleyen Kurtulmuş, "Bu anlamda Sayın Cumhurbaşkanımız tabiri caizse bir küresel liderlik ortaya koymuştur. İstanbul görüşmeleri, Türkiye''nin Rusya ve Ukrayna arasındaki tabiri caizse bu mekik diplomasisinin bir sonucu olarak başarılı bir noktaya kadar gelmiş, fakat maalesef ondan sonraki gelişmeler sonrasında da İstanbul''da ortaya çıkan o barış sağlama ikliminin geriye gitmekte olduğunu görüyoruz" dedi.

Türkiye''nin ilk andan itibaren barış perspektifi ile hareket ettiğini, özellikle savaşın Avrupa''ya yayılmaması ve Karadeniz''de yaygınlaşmaması için üzerine düşen sorumlulukları yerine getirdiğini belirten Kurtulmuş, "Bu çerçevede özellikle Montrö Anlaşması''ndan ortaya çıkan yükümlülüklerini de sonuna kadar kullanarak, savaşın Karadeniz''de yaygınlaşmasının önüne geçmiş oldu" diye konuştu.

BÜYÜK GÜÇLER UKRAYNA ÜZERİNDEN SAVAŞ VERİYOR

Kurtulmuş, Ukrayna-Rusya savaşının sadece iki ülke arasında bir savaş olmadığını belirterek, "Küresel güç denkleminin bir şekilde dengesini kaybetmiş olması dolayısıyla büyük güçlerin Ukrayna üzerinde vermiş olduğu bir savaştır" şeklinde konuştu.

Bir yanda ABD''nin, bir yanda Rusya''nın ve diğer tarafından Avrupa Birliği ülkelerinin, NATO''nun ve Çin''in olduğu bu küresel denklem içerisinde bulunulduğunun altını çizen Kurtulmuş, "Eğer Ukrayna meselesi bir an evvel acil ve kalıcı bir çözüme kavuşturulamazsa bunun uzun dönemli ve çok ağır tahribatlar ortaya çıkaracak savaşlar silsilesine vesile olacağının endişesi içerisindeyiz" ifadelerini kullandı.

İlgili Haberler