S-400 sistemi hurdaya mı çıkıyor

S-400 sistemi hurdaya mı çıkıyor
CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın S-400 hava savunma sisteminin ne zaman faaliyete geçeceğini açıklamasını isterken, 18 milyar lira harcanan sitemin ‘hurdaya’ dönmek üzere olduğuna dikkat çekti

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Meclis Başkanlığı’a Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde S-400 hava savunma sisteminin akıbetinin açıklanmasını istedi.

“Salgın döneminde emekçiye, esnafa, emekliye, yoksula verilemeyen milyarlarca lira, S-400’lerle dünyanın en değerli hurdasına dönüştürülmek üzere” diyen Çakırözer, sistemin alınmasının üzerinden aylar geçtiğini ancak halen aktive edilemediğini belirterek, Bakar Akar’ın şu sorulara yanıt vermesini istedi: 

- 2.5 Milyar dolara alınan 'S-400’ler çürümeye mi terk edildi?’
- İhtiyacımız olduğu için aldıysak o zaman neden kullanmıyoruz?
- Eğer ihtiyacımızı karşılamıyorsa neden 18 milyar lira (2.5 milyar dolar) harcanarak bu silahlar alındı?
- Devlet yetkililerinin söylediği gibi zorunluluk ise neden hala kutuda bekletiliyor?
- Salgın var diye vatan savunması durdurulabilir mi?

HER KURUŞUN HESABI HALKA VERİLMELİ

Çakırözer durum hakkında değerlendirmede de bulundu ve şunları söyledi: “Türkiye’nin milli bütçesinden savunmaya ve diğer ihtiyaçlara harcanan her kuruşun hesabı bu halka verilmelidir.” 

ABD’NİN YAPTIRIMI OLACAK MI?

Türkiye’nin üretim ortağı olduğu F-35 savaş uçakları projesini de hatırlatan Çakırözer, Bakan Akar’ın “ABD tarafından F-35 üretimi projesinde Türkiye’ye uygulanan yaptırım olacak mı? Türkiye’nin üretim ortağı olduğu F-35 savaş uçakları projesinde Türkiye için üretilen uçakların teslimatı ne zaman yapılacak?” sorularına yanıt vermesini istedi.

S-400 SÖZLERİNİ HATIRLATTI

Çakırözer ayrıca Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan ve kabine üyelerinin S-400 konusundaki sözlerini de şöyle hatırlattı:
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan: “Bu keyfi değildir, bir zorunluluktur. Barışı ve kendi milli güvenliğimizi garanti altına almaya çalışıyoruz. Nisan 2020'de bu sistemleri aktif olarak kullanmaya başlayabileceğiz.”