Şartlar ve detaylar belli oldu: Ev hanımları da emekli olabilecek!

Şartlar ve detaylar belli oldu: Ev hanımları da emekli olabilecek!
Milyonlarca ev hanımını ilgilendiren yeni bir gelişme yaşandı. İşte tüm detaylar...

Sigortalı bir işte çalışan ve günü ve primi dolan kişiler emekilik hakkını elde edebiliyor. Bununla birlikte, tüm ev hanımlarını ilgilendiren yeni bir gelişme yaşandı.

SGK tarafından onay alınması durumunda ev hanımları da emeklilik hakkından faydalanabilecekler. Ev hanımlarının emeklilik hakkını kazanabilmek için en önemli şart, uzun süreli bir evlilik geçirmeleridir. Bu süre minimum 25 yıl olmalıdır. Hiç sigorta girişi olmayan kadınlar da bu destekten faydalanabilirler. Özellikle evi ve çocuk bakımı sebebiyle çalışamayan kadınlar için bu imkân önemli bir kolaylık sağlamaktadır.

ŞARTLAR BELLİ OLDU

Emekli olmak için ülkemizde üç temel şart bulunmaktadır Bir işe giriş tarihine bağlı olarak belirli bir yaşa gelmek belli bir prim ödemek ve kadınlar için 20 erkekler için 25 yıl sigortalı olarak çalışmış olmak. Son dönemde yapılan düzenlemelerle yıl şartının ortadan kalktığı ve isteğe bağlı sigorta kapsamında belirli şartları taşıyan kadınların emeklilik hakkını sağlayabildiği belirtilmektedir. İsteğe bağlı sigorta kapsamında prim ödemeye başlayan ev hanımları belirlenen prim gün sayısını tamamladıktan sonra kısmi yaştan emeklilik için hak kazanabilirler. Yaş şartı ise sigorta başlangıç tarihine göre belirlenir ve kadınlar için 61 erkekler için 63 olarak belirlenmiştir. Ev hanımlarının emeklilik imkânından faydalanabilmeleri için SGK tarafından belirlenen şartları sağlamaları gerekmektedir. Bu şartlara uygun olan ev hanımları emeklilik maaşı alarak emeklilik dönemlerini daha güvence altında geçirebilirler.

EV HANIMLARI NASIL EMEKLİ OLABİLECEK?

Eğer evliyseniz ve eşiniz emekli olmuş veya emekli olacak durumdaysa, evli eşler arasında emeklilik hakları paylaşılabilir. SGK'nın belirlediği bazı koşulları sağladığınız takdirde, eşinizin emeklilik haklarından siz de yararlanabilirsiniz. Bu durumda eşinizin prim gün sayısı yaş şartları ve diğer emeklilik koşulları önemli olacaktır. Bazı durumlarda sosyal yardım ve hibe programları aracılığıyla emeklilik maaşı almak mümkün olabilir. Devlet veya diğer kurumlar tarafından sağlanan destekler ve yardımlar sayesinde emeklilik maaşı alma imkânı elde edebilirsiniz. Bu tür programlar genellikle belirli koşullara bağlı olup ihtiyaç durumu ve diğer kriterler göz önünde bulundurularak verilmektedir.

Kaynak: BozukTuş

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.