Akıncı: Türkiye’nin garantörlüğü gerekli

Akıncı: Türkiye’nin garantörlüğü gerekli
KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı, Türkiye’nin garantörlüğü olmazsa yapılacak referandumdan “hayır” oyu çıkmasının yüksek ihtimal olduğunu ifade etti

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, “Türkiye’nin garantörlüğünün devamının gerekli olduğunu görüyoruz” dedi. Kıbrıs Türk TV’lerinin ortak canlı yayınına konuk olan Akıncı, müzakereler ve iç meselelerle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Akıncı, Kıbrıslı Türklerin, Türkiye’nin garantörlüğüne çok önem verdiğini ve araştırmaların Türkiye’nin garantörlüğü olmazsa yapılacak bir referandumdan “hayır” oyu çıkmasının yüksek ihtimal olduğunu gösterdiğini belirterek, “Türkiye’nin garantörlüğünün devamının gerekli olduğunu görüyoruz. Pozisyonumuz bu noktadadır. Halka istediğini vermek zorundayım” dedi. Her başlığında ilerleme kaydedilen müzakerelerde mülkiyet konusunda bir uzlaşıya varılması halinde diğer meselelerin kolaylıkla halledilebileceğini dile getiren Akıncı, “Mülkiyet kriterlerinde bir uzlaşıya varılırsa diğer konuların daha rahat geçme olasılığı artar. Mümkün olan en az sayıda insanın yerinden olmasını hedefliyoruz. Mülkiyet halkın çok duyarlı olduğu bir konu” diye konuştu. “41 yıl önce burada oturan insanları topyekun buraya getireceğiz” anlayışının gerçekleşmesinin mümkün olmadığını da vurgulayan Akıncı, siyasi eşitlik, yönetim ve güç paylaşımının önemli meseleler arasında yer aldığını belirterek, mülkiyet dahil tüm konulara değinildiğini, ayrıntıların konuşulmadığını söyledi. Eşitliğin önemli göstergelerinden dönüşümlü başkanlığın kendileri için önemli olduğunu vurgulayan Akıncı, bu meselenin samimiyetle çözüleceğine inandığını kaydetti. Akıncı, dönüşümlü başkanlık konusundaki tavrının Rum tarafında tepkiyle karşılandığını da hatırlattı.

Dörtte bir oranı

Akıncı, adada nüfusların eşitlenmesinin mümkün olmadığına dikkati çekerek, “(Dörtte bir oranı) diye bir şey yok. Bizim için önemli olan bu ülkede bir çözüme gitmek ve bunu gerçekçi temeller üzerine kurmaktır” dedi, tazminatlarla ilgili uluslararası desteğe ihtiyaçları olacağını dile getirdi.