Şeker hastalığı ile ilgili flaş araştırma. Heyecanlandıran gelişme

Şeker hastalığı ile ilgili flaş araştırma. Heyecanlandıran gelişme
Şeker hastalığı ile ilgili önemli bir araştırma üzerinde çalışan bilim insanları, bağırsak bakterilerinin kısa bir zamanda tip 2 diyabetin tedavisinde kullanılabileceğini açıkladı.

Bilim insanları, şeker hastalığının tedavisine yönelik araştırmalarına devam ediyor. Şeker hastalığı ilgili son olarak flaş bir araştırma yayınlandı. Söz konusu araştırma, bakterilerin şeker hastalığının tedavisinde kullanılmasını öngörüyor. 

Bağırsak mikrobiyomunda yüzlerce bakteri türü bulunur. Bilim insanları, mikrobiyomdaki veya disbiyozdaki bir dengesizliğin olumsuz sağlık sonuçlarıyla ilişkisi olduğunu göstermiştir. 2019'da yapılan çalışma, bağırsak mikrobiyomundaki bir rahatsızlığın tip 2 diyabet gelişimine katkıda bulunabileceğini öne sürdü. Yakın tarihli bir makale, az sayıda belirli bakterinin çok önemli olabileceğini öne sürüyor. Bu makale, mikrobiyomun tamamının “kilit taşı” etkileyicileri olmayan, ancak belirli bakterilerin yine de sağlık üzerinde önemli bir bireysel etkiye sahip olabileceğini gösterdiğinden önemlidir.

BATI TARZI BESLENME TİPİ TEHLİKELİ 

Doymuş yağlar ve rafine şekerlerde yüksek olan Batı beslenme tarzı, tip 2 diyabet gelişme riskini artırıyor. Araştırmacılar, listeyi Batı diyetinin zararlı etkilerini azaltmada veya yoğunlaştırmada kilit rol oynadığı görülen dört bakteri ile daraltmayı başardılar: Lactobacillus johnsonii, Lactobacillus gasseri, Romboutsia ilealis ve Ruminococcus gnavus.

İnsan araştırmalarından elde edilen verilerin analizinde, hayvanlarda tanımlanan dört bakterinin aynı zamanda Batı diyetindeki insanların vücut kitle indeksi (BMI) ile ilişkili olduğunu gösterdi. İki bakteri “geliştiriciden” daha yüksek seviyelere sahip olan kişiler daha düşük bir BMI'ye sahipti.  Ancak daha fazla kilolu olan insanların daha yüksek BMI'ye sahip olma olasılığı daha yüksekti. Ayrıca R. ilealis'in obezite hastalarının yüzde 80'inden fazlasında bulunduğunu tesoit ettiler. Bu da bu mikrobun obeziteye katkıda bulunabileceğini gösteriyor. 

SONUÇLAR GELECEK İÇİN UMUTLU 

Araştırmanın yazarları, bakterinin tip 2 diyabetli kişilerin metabolizmasını iyileştirip iyileştiremeyeceğini görmek için hayvanların iyileştiriciler ve kötüleştiriciler aldıklarında metabolizmalarına ne olduğunu öğrenmek istediler.

Çalışmanın yazarları, gelecekte bu bulguların tip 2 diyabet tedavilerinin geliştirilmesine yardımcı olabileceğine inanıyor.

 

İlgili Haberler