Semiha Berksoy kimdir?

Semiha Berksoy kimdir?
Sanatçı Semiha Berksoy, 109. doğum günü nedeniyle Doodle oldu. Google'ın unutmadığı Semiha Berksoy'un hayat hikayesi haberimizde.

Semiha Berksoy kimdir sorusunun yanıtı merak ediliyor. Google'ın ana sayfasını açan kullanıcılar Semiha Berksoy'un 109. doğum günü tebriğiyle karşılaştı. Usta sanatçı Semiha Berksoy'un hayat hikayesi çok sayıda kişi tarafından merak ediliyor. 

Türkiye Cumhuriyeti'nin yetiştirdiği ilk kadın opera sanatçısı olan Semiha Berksoy, operanın yanı sıra resimle de ilgilendi.

semiha2.jpg

SEMİHA BERKSOY KİMDİR?

Semiha Berksoy, 24 Mayıs 1910'da doğmuştur. 15 Ağustos 2004'te hayata gözlerini yummuştur. İstanbul Konservatuarı'nda ve Güzel Sanatlar Akademisi Namık İsmail Atölyesi Resim ve Tiyatro Okulu'nda eğitim almıştır. Daha sonra devlet bursu ile Almanya'da Berlin Devlet Yüksek Müzik Akademisi Opera Bölümü'nde eğitim almış ve birinci olarak bitirmiştir.
 

ULUSLARARASI OPERA SANATÇISI SEMİHA BERKSOY

Opera kariyerine 1934'te başlamış olan Semiha Berksoy Türkiye, Almanya ve Portekiz'de sahneye çıkmıştır. 1939'da Richard Strauss'un Ariadne Auf Naxos isimli operasındaki Ariadne rolü ile Avrupa'da sahne alan ilk Türk opera sanatçısı olmuştur. 1940'ta Türkiye'ye dönen Semiha Berksoy, Carl Ebert'in rejiliğinde Tosca ve Madame Butterfly operalarında oynamıştır. Ayrıca Deli Dolu ve Lüküs Hayat operetlerinde de görev almıştır.

1998'de Devlet Sanatçısı unvanı almıştır. 1999'da New York Lincoln Center'da Robert Wilson'ın The Days Before: Death, Destruction and Detroit III isimli operasında opera söylemiştir. 15 Ağustos 2004'te 94 yaşında ölmüştür, bir gün sonra İstanbul'da gömülmüştür.

SEMİHA BERKSOY’UN EĞİTİM HAYATI

1939 Berlin Devlet Yüksek Müzik Akademisi Opera bölümü (birincilikle mezuniyet)
1929 Güzel Sanatlar Akademisi Namık İsmail atölyesi ve Refik Epikman ile İsmail Hakkı Toygur Seramik Atölyesinde resim ve heykel çalışmaları
Dar’ül Elhan (bugünkü İstanbul Belediyesi Konservatuarı), Nimet Vahit’in Şan sınıfı
Darülbedayi tiyatro okulu
İstanbul Kız Lisesi
Kadıköy İlkokulu