Süleyman Girgin: “Verilen yetki Anayasa’ya aykırı”

Süleyman Girgin: “Verilen yetki Anayasa’ya aykırı”
"İktidarın kendisine bağlı kolluk gücü oluşturmayı" amaçladığı iddiasıyla tepki çeken, çarşı ve mahalle bekçilerine geniş yetkiler sağlayan yasa tasarısının ilk 9 maddesi TBMM Genel Kurulu'na gidecek.

FATİH ERBOZ/YENİÇAĞ

TBMM İçişleri Komisyonu'nda, Çarşı ve Mahalle Bekçileri Kanunu Teklifi'nin ilk 9 maddesi kabul edildi. Çarşı ve mahalle bekçisi olarak istihdam edileceklerde aranan şartlar, çarşı ve mahalle bekçilerinin atama ve adaylık süreçleri, görev ve yetkileri ile çalışma şekillerine ilişkin esaslar bu maddeler içinde yer aldı.

ÖNLEYİCİ TEDBİRLER ALACAK

Teklife göre, genel kolluk kuvvetlerine yardımcı olmak üzere emniyet ve jandarma teşkilatları bünyesinde silahlı bir kolluk olarak çarşı ve mahalle bekçileri istihdam edilecek. Bekçiler, kamu düzenini bozacak mahiyetteki gösteri, yürüyüş ve karışıklıkların önlenmesi amacıyla genel kolluk kuvvetleri gelinceye kadar önleyici tedbirleri alacak. Sokak, geçit ve meydanları tıkayarak trafiğe mani olan taşıtları ve diğer engelleri kaldırılmasını sağlayacak.

GENEL KOLLUĞA TESLİM EDECEK

Çarşı ve mahalle bekçileri, görev bölgesi ve çalışma saatleri ile sınırlı olmak kaydıyla kişileri ve araçları topluma yönelik mevcut veya muhtemel bir tehlikeyi önlemek amacıyla durdurabilecek, kimliğini veya bulundurulması gerekli diğer belgelerin ibraz edilmesini isteyebilecek. Bekçiler, haklarında tutuklama veya yakalama kararı çıkarılmış kişileri gördükleri takdirde yakalayıp bağlı bulunduğu genel kolluk kuvvetlerine teslim edecek.

SİLAH KULLANMA YETKİSİ

Çarşı ve mahalle bekçileri, zor ve silah kullanma yetkisine sahip olacak. Emniyet ve jandarma teşkilatlarında istihdam edilen çarşı ve mahalle bekçilerinin amirleri meslek hiyerarşileri içinde tespit edilecek.

ÖNCELİKLE YERİNE GETİRECEK

Bekçiler, şiddet mağduru veya şiddete, istismara uğrama riski taşıyan kadın ve çocukları, kimsesizleri, engellileri ve acizleri en yakın genel kolluk birimlerine teslim edecek. Bir semt, yer, yol veya sokak sormak için başvuranlara gerekli bilgiyi verecek olan bekçiler, doğum, ölüm, hastalık, kaza, yangın veya afet gibi önemli, acele haller sebebiyle, yapılacak yardım isteklerinden gücü dahilinde olanları öncelikle yerine getirecek.

BUNLAR ANAYASAYA AYKIRI

Görüşmelerde bilgi veren İçişleri Bakan Yardımcısı Muhterem İnce, "Şu anda 21 bin 300 civarında doldurulmuş kadro, 8 bin civarında da sınava giren ama atanmayan çarşı ve mahalle bekçisi var" dedi. CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin, "Teklifte verilen yetkiler arasında silah kullanma, istediği zaman arama, kamu düzenini sağlayıncaya kadar müdahale etme ve buna benzer yetkiler var. Bunlar anayasaya aykırı" dedi.

OTORİTER TÜRKİYE’YE YÖNELİK

CHP olarak teklifin eksiksiz çıkması için katkı sağladıklarını anlatan Girgin, şöyle konuştu: "Ülke tamamen güvenlikçi politikalarla değil, aynı zamanda hukuk politikalarıyla bu ülkenin güvenliğini sağlamamız gerekiyor. Özel hayatı takip etme, toplumun kılcal damarlarına kadar bekçiliği iktidarın gözetim timi haline getirmek doğru değil. Kanun teklifinde zor kullanma, silah kullanma gibi yetkiler kaygı yaratacaktır toplumda diye düşünüyoruz. Burada özel hayatı gözetlemekle ilgili, kaygı yaratıyor. İktidar kendine bağlı bir kolluk gücü mü oluşturmak istiyor? Toplamda özel güvenlik, bekçi, polis ele alındığında 1 milyon 100 bin güvenlik görevlisi sayısı ortaya çıkıyor. Türkiye'nin nüfusunu 80 milyon olarak düşünürsek o zaman 80 kişiye bir güvenlik görevlisi düşüyor. Bekçilerin anayasal sınırlar içinde kalması nasıl sağlanacak? Bunlar otoriterleşen Türkiye'ye yönelik adımlar."