Toplama kamplarındaki Uygur Türkleri suç seçmeye zorlanıyor

Toplama kamplarındaki Uygur Türkleri suç seçmeye zorlanıyor
Korona virüs gölgesi altında bir süredir gündeme gelmeyen Çin’deki eğitim kamplarında işkence ve asimilasyona maruz bırakılan milyonlarca Uygur Türk’ünün zulüm kamplarından yeni detaylar gelmeye başladı.

Doğu Türkistan’da Uygur Türklerinin tutulduğu zulüm kamplarından yeni bilgiler gelmeye devam ediyor. Bir süredir Çin’de patlak veren ve dünyaya yayılan korona virüs nedeniyle kamplardan haber alınamıyordu. Salgının etkisini azaltmasının ardından bölgeden alınan haberlerde sözde eğitim kamplarında tutulan Uygur Türklerinin zorla bir suç seçmek zorunda bırakıldığı ve bu suç üzerinden sözde mahkemelerce yargılandığı iddia edildi.

DW Türkçe’de yer alan habere göre, 2016 yılının sonlarına doğru Çin Hükümeti, Uygur Türklerine karşı tavrını giderek sertleştirmeye başladı. O tarihten bu yana, bir gözaltı merkezleri ve hapishaneler ağı oluşturuldu. İnsan hakları örgütleri ve aktivistler, bu kamplarda en az bir milyon kişinin tutulduğunu tahmin ediyor. Bir kamptan tahliye olan bir kişi ise adım adım izleniyor, çoğunlukla da kısmen aralarında Almanya’nın da olduğu yabancı firmalar için üretim yapan fabrikalarda çalışmaya zorlanıyor.

Pekin, aşırıcı fikirlerle mücadele edilen "gönüllü eğitim merkezlerinden’" bahsetse de gerçekte Uygurlar bu kamplarda dini inançları ve kültürlerini terk etmeye ve Mandarin dilini öğrenmeye zorlanıyor. Sızdırılan bazı hükümet belgeleri de bu iddiaları doğruluyor.

KENDİ SUÇLARINI SEÇMEYE ZORLANIYORLAR

Tutuklamalar ise oldukça keyfi gerçekleşiyor: Rafta bulunan bir Kur’an-ı Kerim bile insanların aylarca, hatta yıllarca ortadan yok edilmesi için yeterli olabiliyor. Bu kişinin neden ortadan kaybedildiğine ilişkin ise çalışma arkadaşları ya da yakınları yalnızca tahmin yürütebiliyor.

Aylar süren araştırmalar sonucu, kimi vakalarda tutsakların kendi suçlarını seçmek zorunda kaldığını ortaya çıkardı. Gözyaşlarına hakim olamayan Uygur Türkü kadın bir gün kendisine 75 suçtan oluşan bir liste verildiğini ve bunlardan birini seçmeye zorlandığını anlatıyor. Yani, neden bu kampta tutulduğunu, kampa alındıktan sonra kendisi belirlemek zorunda bırakılmış.