WebTekno''dan alınan bilgilere göre, ülkemiz dahil pek çok ülkedeyaygın olmasa ve çoğu kişinin“asla yapmam” diyerek yeminler ettiği bir şey olsa da,böceklerin yiyecek olarak tüketilmesiözellikle Asya ve Afrika ülkelerinde başta olmak üzere oldukça normal bir durum. Üstelik tam birprotein yuvasıolan böceklerin sağlık açısından birçok faydası olduğu da biliniyor.

Araştırmacılar ise böceklerin''geleceğin gıdası’olmasının oldukça muhtemel olduğunu düşünüyor.Trends in Plant Scienceisimli bilim dergisinde yayımlanan yeni bir araştırmamakalesinegöre bilim insanları, böcekleri içeren bir beslenmeye geçmenin, yetiştirdiğimiz meyve ve sebze gibi ürünler üzerinde deolumlu bir etkisininolacağını öne sürüyor.

Böceklerin tüketilmesinin, sürdürülebilir tarım üzerinde büyük bir etkisi olabilir

Böcekler 'geleceğin besinleri' olacak - Resim : 1

Mükemmel bir protein kaynağı olan böcekler, geleneksel çiftçilik ile kıyaslandığında besin üretmek içinçok daha azkaynak kullanırlar. Örnek vermek gerekirse; yemek kurdu çiftliğineyaklaşık 2 kilogram yem verirseniz, bir kilogram yenilebilir protein elde edersiniz; ancak sığır eti için10 kat daha fazlaalana ihtiyacınız vardır ve buna ek olarak ortaya çıkan sera gazı da 18 daha fazladır.

Makalenin yazarları, insan gıdası ve hayvan yemi olarak kullanılacak olan böceklerin üretiminden arta kalan atık ürünlerin kullanımını ve bu atıkların,sürdürülebilir mahsullerin yetiştirilmesi üzerinde sahip olabileceği faydaları inceliyor. Buna göre böcek çiftliği yan ürünlerinin, mahsul çiftçilerine bitki büyümesini destekleyen ve toprak mikrobiyomunu bitki sağlığını destekleyecek şekilde etkileyenorganik bir toprak katkı maddesisağlayabileceği düşünülüyor.

Konuya dair makalenin yazarları,"Yeni bir hayvansal protein kaynağının üretiminden, yani sarı yemek kurdu (Tenebrio molitor), küçük yemek kurdu (Alphitobius diaperinus), ev kriketi (Acheta domesticus), siyah asker sineği (Hermetia illucens) veya yiyecek ve yem için karasinek (Musca domestica) gibi böceklerin üretiminden yeni bir organik toprak değişikliği ortaya çıkıyor. "ifadelerini kullanıyor.

Böceklerin tüketilmesi, sağlıklı bitki büyümesini teşvik edebilir

Böcekler 'geleceğin besinleri' olacak - Resim : 2

Gıda ve yem için böceklerin kullanılması sonucunda tipik olarak iki yan ürün ortaya çıkar:Böcek dışkısıve böceklerin deri değiştirmesinden geriye kalandış iskelet(exuviae). İşte bu iki yan ürünün, geleneksel gübrelere ve pestisitlere son derece sağlam potansiyelalternatiflerolması kuvvetle muhtemel gibi duruyor. Buna dair yazarlar ise,"Dış iskeletinönemli bir bileşeni, mantar hücre duvarlarında ve birçok kabukluların dış iskeletinde de bulunan yüksek moleküler ağırlıklı bir amino-şeker polisakkariti olankitindir. Kitin içeren toprak değişikliklerinin bitki büyümesini desteklediği gösterilmiştir,"şeklinde kaydediyor.

"Ancak, kitini metabolize edebilen bir dizi bakteri var ve bu mikroplar bitkilerin hastalıklara ve zararlılara karşı dahadirençliolmasına yardımcı oluyor"ifadelerini kullanançalışmanın yazarlarından Hollanda’da bulunan Wageningen Üniversitesi’nden bitki biyoloğu Marcel Dicke,"Toprağa exuciae eklendiğinde, bufaydalı bakterilerinpopülasyonları artar."şeklinde belirtiyor.

Buna ek olarak böcek dışkısı, bitki büyümesi için çok önemli olan ancakçoğu toprakta az bulunan bir besin olannitrojen(azot) açısından zengin olduğundan, toprağa böcek dışkısı eklemeninbitki büyümesini teşvik etmesi de söz konusu olabilir. Bu konuya ilişkin olarak"Benzer şekilde, böceklerin toprağa eklenmesinin bitkilere nitrojen ve diğer besin maddelerini sağladığı, bunun da biyokütlelerini ve besin içeriğini arttırdığı gösterilmiştir, “şeklinde kaydeden araştırmacılar,“Hem kitin hem de böcek fidesi değişiklikleri, toprak mikrobiyom bileşimini etkiler ve bu, bitki büyümesi ve sağlığı teşvik etmedeönemli bir faktörolabilir"diye de sözlerine ekliyor.

Dış iskelet, haşere kontrol işlevi de görebilir

Böcekler 'geleceğin besinleri' olacak - Resim : 3

Öte yandan araştırmacılar, kitini dış iskelettenmetabolize eden faydalı toprak bakterilerinin sadece bitki büyümesini hızlandırmakla kalmayacağını; aynı zamanda bitki fizyolojisinde değişikliklere neden olarak, tozlayıcılar ve hatta antagonistik böceklerin doğal düşmanları gibi karşılıklı böcekleri de çekeceğini belirtiyor. Bu da demek oluyor ki dış iskeletinhaşere kontrol aracı işlevigörmesi de oldukça olası.

Bütün bunlarla birlikte yazarlar, böcek yetiştirme yan ürünlerinin ekinlere uygulanmasının, atıkların neredeyse tamamen ortadan kaldırıldığıdairesel bir gıda sisteminedoğru bir adım olabileceğini savunuyor. Bu döngüsel sisteme göre mahsul çiftçiliği veya gıda üretiminden kaynaklanan atık akışlarıyla beslenen böcekler, daha sonra insanlara ve et ürünlerine yiyecek oluyor. Böcek üretiminden arta kalanların mahsul büyümesini teşvik etmek ve desteklemek için kullanılmasıyla ise çembertamamlanıyor..

Tabii bu noktada geriye çok önemli bir adım kalıyor: İnsanları, özellikle de Batılıları, böceklerin yiyecek olarak tüketilmesi fikrinealıştırmakve bunu yaygınlaştırmak. Her ne kadar bu konuya dair Dicke, dünyanın birçok yerinde pek çok böcek çeşidinin tadına baktığını ve bu yemeklerden her zaman keyif aldığını belirtse de, böcek yemek fikrinin büyük bir kısım tarafından benimsenmesinin epeyce birzamanalacağı söylenebilir.