Trump-Putin zirvesinin tarihi belli oldu

Trump-Putin zirvesinin tarihi belli oldu
ABD Başkanı Trump ile Rusya Devlet Başkanı Putin arasında gerçekleşmesi beklenen zirvenin tarihi belli oldu. İki lider, 16 Temmuz tarihinde Helsinki’de bir araya gelecek.

Putin ile Trump arasında beklenen görüşmenin ayrıntıları nihayet açıklandı. Putin’in dün Trump’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton’la yaptığı görüşme sonra Kremlin, iki liderin Finlandiya’nın başkenti Helsinki’de bir araya geleceğini duyurdu.

Açıklamada "Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile ABD Başkanı Donald Trump’ın 16 Temmuz’da Helsinki'de görüşmesi üzerinde anlaşıldı" ifadeleri kullanıldı.

Açıklamaya göre, tarafların görüşmede ikili ilişkilerin durumu ve geleceği ile uluslararası gündemdeki konuları ele alması bekleniyor.

İLK TAM FORMATTA GÖRÜŞME OLACAK

Gerçekleşmesi halinde bu görüşme iki liderin herhangi bir zirveden bağımsız olarak gerçekleştireceği ilk tam formatta görüşme olacak.

Putin ve Trump 1 yıl önce Hamburg'da G20 çerçevesinde bir araya gelmiş, Kasım 2017'de de Vietnam'da kısa bir görüşme gerçekleştirmişti.

Bu görüşme ayrıca Putin'in 18 Mart'taki seçim zaferinin ardından yeni başkanlık döneminde Trump'la yapacağı ilk görüşme olacak.

“ABD İLE RUSYA ARASINDA SİLAHLI ÇATIŞMA OLMAZ”

Öte Yandan, ABD Başkanı Trump’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, Suriye’de ABD ile Rusya arasında silahlı çatışma olması ihtimalinin olmadığını söyledi.

Moskova ziyareti sırasında Rus basınına konuşan Bolton, Suriye'de Rusya ve ABD arasında silahlı çatışma ihtimalinin bulunup bulunmadığı sorusuna "Sanmıyorum" yanıtını verdi.

Bolton, "Bu tür bir ihtimalden kaçınmak için yolumuzdan çıktık. Bu, iki ülkenin de çıkarına değil. Bu konu hakkında bir dizi kanal üzerinden ciddi istişarelerimiz oldu ve her iki ülke de bunu istemediğini net şekilde ifade etti" dedi.