Türkiye’de yasaklanıyor ama ABD’de 1892’den beri okunuyor. Türkiye’de bazıları rahatsız ama çocuklarını Amerika’da okuturken sorun yok

Türkiye’de yasaklanıyor ama ABD’de 1892’den beri okunuyor. Türkiye’de bazıları rahatsız ama çocuklarını Amerika’da okuturken sorun yok
Danıştay okullarda okutulan Andımızı yasaklayan yönetmeliği iptal eden mahkeme kararını kaldırırken sosyal medyada ABD’de çocukların her sabah okudukları "Pledge of Allegience" (Bağlılık Taahhüdü) gündeme geldi.

Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, ‘Andımız’ın okunmasını yasaklayan yönetmeliği iptal eden mahkeme kararını kaldırdı.

Özgürlük ve demokrasi kavramlarıyla öne çıkan Amerika’da ise her sabah okula giden çocuklar "Andımız" "Pledge of Allegience" (Bağlılık Taahhüdü) okuyor.

ABD’DE OKUYAN ÇOCUKLARI
Sosyal medyada ise vatandaşlar bu duruma tepki gösterdi. Bir hesaptan ise ABD’de 1892’den beri okullarda okutulan anda vurgu yapılırken şu ifadelere yer verildi:

ABD''de 1892'' den bu yana okullarda öğrenciler her sabah "Pledge of Allegience" okurlar Türkiye''de andımızdan rahatsız olanların ABD ’de okuyan çocukları Amerikan andını; ABD bayrağına, sadakat ile bağlı kalacağıña tanrının huzurunda yemin ederken rahatsız olmuyorlar.

NE OLMUŞTU?
Milli Eğitim Bakanlığı’nın temyiz itirazını kabul eden Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, öğrenci andının kaldırılmasını iptal eden Danıştay 8. Dairesi''nin kararını bozdu.

Türk Eğitim-Sen, Milli Eğitim Bakanlığı İlköğretim Kurumları Yönetmeliği’nin "Öğrenci Andı" başlıklı 12. maddesini yürürlükten kaldıran düzenlemenin iptali istemiyle Danıştay’a dava açmıştı. Danıştay 8. Dairesi, öğrenci andını kaldıran yönetmelik hükmünü iptal ederken, Milli Eğitim Bakanlığı yürütmesinin durdurulmasını istemişti.

 

İlgili Haberler