Ünlü ekonomist Evren Devrim Zelyut'tan dolar kuru tahmini!

Ünlü ekonomist Evren Devrim Zelyut'tan dolar kuru tahmini!
Ünlü ekonomist Evren Devrim Zelyut, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın rekabetçi kur açıklamasından sonra dolar kuru tahmininde bulundu. Zelyut, "dolarda 5.98 kırılırsa kurda 6.20’ye kadar yol açılır. 6.20’nin geçilmesi halinde de 6.80 potaya girer" dedi.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın 2019 yılı değerlendirme toplantısında dolar kuru için beklentisi olmadığını önemli olanın rekabetçi kur olması gerektiğini söylemesi üzerine ekonomist Evren Devrim Zelyut, teknik açıdan bir değerlendirmede bulundu. Zelyut, dolar kurunda 5.98'in kırılması halinde kurda 6.20’ye kadar yol açılacağını belirterek, 6.20’nin geçmesiyle de rekabetçi kur seviyesinin 6.80’den geçtiğini iddia etti.

Dolar kuru tahmini yapan ekonomistlerin başvurduğu teknik analiz konusunda uzman olan Avrasya Yatırım Stratejisi Evren Devrim Zelyut Youtube sayfasında 2020 yılı için dolar kuru tahmininde bulundu.

MilliGazete'nin haberine göre, Zelyut dolar kuru tahmininden önce bir uyarıda bulunarak yapmış olduğu videonun dolar almanız için çekilmiş bir yatırım tavsiye videosu olmadığını hatırlattı.

5.90 TL’nin üzerinde bulunan dolar kurunun tehlike arz ettiğini söyleyen Zelyut “Rekabetçi kur 6,80 hedefliyor” başlıklı Youtube videosunda şunları söyledi:

ALBAYRAK REKABETÇİ KUR İSTİYOR

"Bakan Albayrak’ın toplantıda dolar kuru ile ilgili söylediği cümle oldukça önemli. Diyor ki sayın Berat Albayrak “Türkiye’nin kuru şu veya bu demek bende doğru değil. Dolar şu olacak hiç demedim. Bundan sonra da demeyeceğim. Ben hep şunu ifade etmeye çalışıyorum. Türk Lirası rekabetçi bir kur olmalı. Yani diyor ki Bakan Albayrak Türkiye üreten, ihracatçı ve küresel rakiplerine göre rekabetçi olmalı” Bakan beyin dolar kuru ile ilgili yaptığı açıklamadan benim çıkardığım şu: Bir kere rekabetçi kur dediğiniz zaman bizim yaptığımız ihracatı bize benzer rakip ülkelerden daha kolay yapabileceğimiz yüksek bir kur seviyesi demektir. Yani Türk Lirası değer kaybedecek dolar değer kazanacak. Dolayısıyla yabancı gelip Türk piyasasına baktığında elindeki doların alım gücü daha iyi olduğu için daha fazla mal alabilecek. 

DOLARDA 5.98 KIRILIRSA

Dışa bağlı üretim yapısı devam ettikçe açık vereceğiz. Açık verdikçe de dolara olan talep artacak ve dolar kuru talebe bağlı olarak yukarı çıkacak. İşte dönüştüremediğimiz bir ekonomide rekabetçi kurdan bahsediyorsanız. Bir sarmal şeklinde kurun yukarı gitmesi kaçınılmaz olur.

Dolar - TL’de Teknik görüntüye bakarsak bu malum rekabetçi kur soluğu nerede alır. An itibari ile önümüzdeki kritik seviyenin 5.98 olduğunu düşünüyorum. Dolar kurunda 5.98 kırılırsa kurda 6.20’ye kadar yol açılır. 6.20’nin geçilmesi halinde de 6.80 potaya girer diyoruz."