Birçok hastalığa iyi geliyor Bitlis'in Hizan ilçesinde asırlardır geleneksel yöntemlerle yapılan üzüm pekmezi yoğun ilgi görüyor. Tamamıyla doğal olarak üretilen üzüm pekmezinin birçok hastalığa da iyi geldiğini ifade eden Erkan Özer, "Genellikle akciğer hastalıklarına iyi geliyor. Bunun yanı sıra kalp ve damar hastalıklarına da iyi gelen bu pekmezimiz kansızlık hastaları tarafından da sıkça tüketiliyor" dedi.
Pekmezin faydaları neler? Pekmez kan yapar mı? Bal ve şekerin yerine tatlandırıcı görevi gören pekmez kan yapıcı özelliğiyle Türk mutfağında önemli bir yere sahiptir. Doğal bir gıda takviyesi görevi gören pekmezin dut, incir, keçiboynuzu gibi pek çok çeşidi bulunmaktadır. Peki, pekmez faydaları neler? Pekmez kan yapar mı?
Bu besin insanı canlı kanlı yapıyor Mersin'in Gülnar ilçesinde yıllardır sofraların değişmeyen şifa deposu üzüm pekmezi, geleneksel yöntemlerle imece usulü yapılmaya devam ediyor. 40 yıldır üzüm pekmezi yapan Emine Mavi (60), kansızlığa, soğuk algınlığına iyi geldiğini söyledi.