Uzun teşhis dönemi sona eriyor. Artık kan testi ile teşhis edilecek

Uzun teşhis dönemi sona eriyor. Artık kan testi ile teşhis edilecek
Tıp dünyası, çok önemli bir araştırmanın detaylarını duyurdu. Araştırmaya psikologlar ile uzun görüşmeler sonrasında teşhis edilebilen depresyon ve bipolar bozukluğunun bundan sonra kan yolu ile de tespit edilebileceği belirtildi.

Tıp uzmanları, uzun süreçler sonucunda teşhis edilen önemli iki rahatsızlık ile ilgili çok önemli bir araştırma gerçekleştirdi. Yetişkinlerde, beyin kaynaklı nörotrofik faktör (BKNF) adı verilen bir protein, sinir hücrelerinin büyümesini ve hayatta kalmasını destekler, öğrenmede, hafızada ve beyin esnekliğini veya "plastisiteyi" korumada hayati bir rol oynadığı bilinmektedir. Psikolojik stres, olgun BKNF (mBKNF) adı verilen bir protein formu, kan seviyelerini  düşürür ve bu düşük seviyeler depresyon ile ilişkilidir. 

YATARAK TEDAVİ GÖREN HASTALARDA DENENDİ 

Araştırmacılar tarafından yapılan son çalışmalarda, beyne veya kaslara proBKNF enjekte etmenin depresif davranışları tetikleterek, mBKNF'yi çok daha doğru ölçebilen bir test geliştidiler. Araştırmacılar yeni testleri, yatarak tedavi gören majör depresif bozukluğu olan 90 hastada, yatarak tedavi gören 15 bipolar bozukluğu hastada ve 96 sağlıklı kontrolden alınan kan örneklerine uyguladılar. Ayrıca, son 10 yılda intihar girişimi geçmişi olan 14 kişiden alınan örnekleri de test ettiler.

KANLARINDAN BELLİ OLUYOR 

Yapılan testlere göre majör depresyon veya bipolar bozukluğu olan katılımcıların, kontrollere kıyasla kanlarında önemli ölçüde daha düşük mBKNF seviyelerine sahip olduğunu ortaya koydu. Şiddetli depresyon semptomları olanlar, orta semptomlulara göre önemli ölçüde daha düşük seviyelere sahipti. Ek olarak, antidepresan alan kişiler, almayanlara göre daha yüksek seviyelere sahipti. İlginç bir şekilde, geçmişte intihar girişiminde bulunan kişiler ile sağlıklı kontroller arasında mBKNF düzeylerinde anlamlı bir fark yoktu.

Kaynak: Sağlıklıyız.com