Yalıkavak Marina neden önemli. Meriç Köyatası canlı yayında açıkladı

Yalıkavak Marina neden önemli. Meriç Köyatası canlı yayında açıkladı
Gazeteci Meriç Köyatası Mehmet Ağar’ın Yalıkavak Marina’yı işletmesini Tele 1’de değerlendirdi. Köyatası, söz konusu marinada Azerbaycan Petrol Bakanları, Rusya Savunma Bakanları ve Arap milyarderlerin ve silah tüccarlarının gizlice buluştuğunu ve marinanın bu yüzden önemli olduğunu söyledi.

Meriç Köyatası canlı yayında açıkladı

Tele 1’de Türkiye’nin Gündemi programına konuk olan gazeteci Meriç Köyatası, canlı yayında çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Yalıkavak Marina’nın işletmesini Mehmet Ağar’ın aldığı iddialarına ilişkin konuşan Köyatası, “Bu marinalara dünyanın en zengin kişileri, devlet adamları, karar verici pozisyonda olan kişiler gelir, diledikleri gibi eğlenir, iş görüşmesi yapar ve kimsenin ruhu duymaz.” ifadelerini kullandı.

Köyatası Yalıkavak “Marina’ya Azerbaycan Petrol Bakanının, Rusya Savunma Bakanının, Petrol kralları Arap Şeyhlerinin geldiğini bizim gibi marinacılık işinde olanlar biliyor. (Bu arkadaşların isimleri bende saklı) Burada dünyanın sayılı petrol taşıma tanker filosuna sahip armatörlerle, petrol bakanları, silah tüccarları ile savunma bakanları buluşuyorlar.” şeklinde konuştu.

Programdaki açıklamalarını sosyal medya hesabında da paylaşan Köyatası “Mehmet Ağar’ın üzerine çöktüğü Yalıkavak Marina’yı ve Türkiye ekonomisinin genel fotoğrafını konuştuk. Söz uçar yazı kalır misali, programda Yalıkavak Marina ile ilgili değerlendirmemi, aynı cümleler ve kelimelerle olmasa bile içeriği itibarı ile özetleyerek aktarıyorum.” diye yazdı.

Meriç Köyatası’nın açıklamaları şu şekilde:

“SÖZ UÇAR YAZI KALIR... YALIKAVAK MARİNA NEDEN ÖNEMLİ

Değerli dostlar. Dün akşam (20 Mayıs 2021) değerli gazeteci Tele1 Ekonomi Editörü Gökhan Kazbek’in sunduğu Türkiye’nin Gündemi programında konuk idim. Keyifli bir program oldu. Umarım izleyenler beğenmiştir. İzlemeyenler için programın linkini paylaşıyorum. Programda Sedat Peker’in videoları, Mehmet Ağar’ın üzerine çöktüğü Yalıkavak Marina’yı ve Türkiye ekonomisinin genel fotoğrafını konuştuk. Söz uçar yazı kalır misali, programda Yalıkavak Marina ile ilgili değerlendirmemi, aynı cümleler ve kelimelerle olmasa bile içeriği itibarı ile özetleyerek aktarıyorum.

Yalıkavak Marina’nın değeri hakkında herkes bir şey söylüyor. Uçmak serbest. 500 milyon dolar diyen de var 1 milyar dolar hatta 5 milyar dolar diyen de… Hem ekonomist ve gazeteci şapkamla hem de denizci şapkamla benim görüşüm şu:

Yalıkavak Marina, diğer marinalar gibi, sıradan bir marina değil. Marinayı Mübariz Mansimov satın aldıktan sonra, mendireği uzattı, deniz alanını büyüttü, karadaki tüm binaları yıkıp biraz daha lüks ve yeniden yaptı. Marina aynı anda 80 Mega Yat bağlayacak kapasitede Mega Yat Marinasına dönüştü. (Toplam 550 yat ortalama boyları 18-20 metre. Mansimov’un yaptığı ek yatırımla, 80 adet de boyları 40 ile 80 metre arasında iki tane de 100 metre üzeri tekne bağlanıyor.) Türkiye’de 62 tane marina, marinet benzeri tesis var. Yalıkavak Marinayı diğerlerinden ayıran mega yat marinası olması. Akdeniz’de tam sayısını bilmiyorum ama bine yakın marina vardır. Yalıkavak Marina gibi mega yat marinası hüviyetinde, eğlence ve buluşma yeri özelliklerine sahip 7-8 tane marina vardır.

Bu marinaların özellikleri şu: Bu marinalara dünyanın en zengin kişileri, devlet adamları, karar verici pozisyonda olan kişiler gelir, diledikleri gibi eğlenir, iş görüşmesi yapar ve kimsenin ruhu duymaz.”

Türkiye’de birçok marinanın inşaatını yapmış birkaç dostum, Türkiye’de yine değişik marinalarda yöneticilik yapmış birkaç dostum ile Yalıkavak Marina’nın değeri hakkında konuştum. 2002 yılında inşaa edilen marina için, o dönemin şartlarında marina inşaatının en fazla 75 milyon dolar olduğunu, bugün yapmaya kalkılırsa 150 milyon dolara yapılabileceğini söylediler. Tabi bir marinanın inşaası bittikten sonra oturması, tam kapasiteye ulaşması 6-8 yıl gibi bir zaman alıyor. O hale gelmesi durumunda marinanın bugünkü değerinin en fazla 300 milyon dolar olacağı söyleniyor. Marina arazisi ile deniz alanlarının devletten kiralama süresinin bitmesine de 29 yıl kaldı.

Bu arkadaşlarımın ifadesine göre, böyle bir marina, iyi işletildiği takdirde, yat bağlama ve karadaki AVM kiralarından yıllık yaklaşık 30 – 35 milyon dolar ciro yapabilir, 20 milyon dolar civarında kar elde edebilir. Ancaaakkkk…. Bu milyar dolarlık rakamlar nereden çıkıyor sorusunun cevabını da şu şekilde veriyorlar.

BÜYÜK BULUŞMALAR-BÜYÜK ANLAŞMALAR

“Bugün Yalıkavak Marina’da ABD Başkanı Biden ile Rusya Devlet Başkanı Putin buluşsa, kimsenin ruhu duymaz. Bu, paha biçilemez bir güçtür. Elbette şu ana kadar Yalıkavak Marina’da Biden ve Putin buluşmadı ama Yalıkavak Marina’ya Azerbaycan Petrol Bakanının, Rusya Savunma Bakanının, Petrol kralları Arap Şeyhlerinin geldiğini bizim gibi marinacılık işinde olanlar biliyor. (Bu arkadaşların isimleri bende saklı) Burada dünyanın sayılı petrol taşıma tanker filosuna sahip armatörlerle, petrol bakanları, silah tüccarları ile savunma bakanları buluşuyorlar. Düşünsenize yasal olarak silah ticareti yapıyorsunuz, lüks bir yatta Rusya Savunma Bakanı ya da başka bir ülkenin Savunma Bakanı ile buluşup iş anlaşması yapıyorsunuz. Ve kimse, özellikle rakipleriniz, sizin buluştuğunuzu ve işi bağladığınızı bilmiyor. Anlaşmanız bittikten sonra da Don Perignon şampanyaları ile işinizi kutluyorsunuz. İşte bu hizmetin ve gücün bedeli yok. “

İşte Marina’nın özelliği bu. Bu güç ve bu güçten elde edilen gelirler nedir, kimlerle paylaşılıyor, kimse bilmiyor. O nedenle normalde en fazla 300 milyon dolar edecek olan marinanın değeri için milyar dolar gibi rakamlar ifade ediliyor. Ama kesinlikle şunu söylemek gerekir. Bütün marinalar bu özelliklere sahip değil. Ve ayrıca mega yat sahibi zenginler kendi özel teknelerinde yasa dışı kaçakçılık işleri yapmazlar. Yasa dışı iş yapılacaksa onu başka araçlarla, gemilerle, TIR’larla, otobüslerle naklederler."

İlgili Haberler