Yeni yılda da felaketler bitmeyecek. 2021’de dünyayı bekleyen küresel felaketler

Yeni yılda da felaketler bitmeyecek. 2021’de dünyayı bekleyen küresel felaketler
Eurasia Group danışmanlık şirketi, 2021 yılında dünyanın küresel çapta karşılaşacağı 10 riski listeledi.

Listenin ilk sırasında 'bölünmüş Amerika' gösterilirken uzmanların görüşüne göre, Joe Biden'ın iktidara gelmesiyle ABD nüfusunun yaklaşık yarısının seçimlerden çıkan her yeni başkanı gayri meşru olarak göreceği bir çağ başlıyor.

Yeni yılın ikinci başlıca riski, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını. Eurasia Group uzmanları, aşılama bağlamında toplumdaki zengin-fakir şeklindeki ayrışmanın daha da büyüyeceğini, zenginlerin aşı yaptırırken fakirlerin aşıya ulaşmakta zorluk çekeceğini ve bunun da birçok ülkede karışıklıklara yol açacağı tahmininde bulundu.

Üçüncü sırada tüm dünyada etkisini gösteren iklim değişikliğine karşı mücadele yer aldı. İklim değişikliğinin ise uluslararası büyüklükte bir rekabete yol açacağı ifade edildi.

2021’in temel küresel riskleri arasında ayrıca şunlar da gösterildi: ABD-Çin geriliminin artması, uluslararası veri aktarmadaki zorluklar, dijital alanda küresel çatışma olasılığı, Türkiye’de politik sonuçlara yol açabilecek ekonomik sorunlar, düşük petrol fiyatları nedeniyle Orta Doğu ülkelerindeki ekonomik gerileme, Almanya Başbakanı Angela Merkel’in planlanan istifası, Kovid-19 salgını ile bazı ülkelerdeki seçimler nedeniyle Latin Amerika’daki politik ve sosyal kriz.