Türk kültüründe misafir ağırlamanın önemi geniş bir yere sahiptir. Misafir geldiğinde uzun sofralar kurulur Türk mutfağında yer alan lezzetli yemekler yapılır. Ancak son dönemlerde hem pratik hem de lezzetli tarifler daha ön plana çıkıyor. Çayın eşlik ettiği gün tabaklarında da, uzun sohbetlerin yapıldığı akşam yemekli misafirliklerde de durum değişmiyor. Gündelik yaşamın yoğunluğu, vakit kısıtlılığı ve daha az zahmetli olması gibi nedenler daha pratik yemek tariflerinin tercih edilmesinin nedenlerinden birkaçı olarak ön plana çıkıyor.
Geleneksel ve kültürel yemeklerin yerini yavaş yavaş daha pratik tariflere bırakması bazı sosyal medya kullanıcıları tarafından eleştirilse de aslında bu durum günümüz çağında garip karşılanmayacak derecede normal bir durum. Her ne kadar yemek yapma alışkanlıkları farklı bir yöne doğru evriliyor olsa da kısırın gün tabaklarındaki yeri asla değiştirmiyor. Halen içerdiği malzemelerin besleyiciliği, bolluğu ve yapılışının pratikliğiyle Türk mutfağının en sevilen aparatif yemeklerinden biri olarak ön plana çıkıyor. Zamana göre değişmeyen tarifi ve içerisindeki malzemelerin çeşitlendirebilir ya da azaltırabilir olması kısırı ekonomik aparatiflerden biri haline de getiriyor.
İşte ister kendinize ister misafirlerinize hazırlayabileceğiniz ve her seferinde fazladan bir tabak daha yedirtecek o kısırın tarifi
Kısır Tarifi İçin Malzemeler
1 büyük su bardağı ince bulgur
Yarım su sıcak su (bulguru ıslatmak için)
3 yaprak marul
1 demet maydanoz
3 adet taze soğan
1 yemek kaşığı zeytinyağı (soğanı kavurmak için)
1 küçük salatalık
5 tane çeri domates
1 tane orta boy sivri biber
Yarım çay bardağı zeytinyağı (az gelirse ekleme yapın)
1 yemek kaşığı nar ekşisi
Karabiber
Pul biber
Kimyon
Tuz
1 yemek kaşığı biber salçası
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 diş sarımsak
1 küçük soğan
Öncelikle bulguru sıcak suyla bir miktar ıslatıyoruz.
Ama çok az su ile, sadece suyu döktüğümüz anda hemen kendisini çekecek kadar ve kapağını kapatıp 5 dakika demlendiriyoruz.
Küçük bir tavada kuru soğanı ve sarımsağı, 1 yemek kaşığı zeytinyağı ile çok az kavurup salçasını ilave ediyoruz.
2 dakika daha kavurup ocağı kapatıyoruz.
Bulgurun içine döküyoruz ve bütün baharatları, nar ekşisini ve 1 çay bardağı zeytinyağını da ilave edip iyice harmanlıyoruz.
İnce ince doğradığımız yeşillikleri ilave edip iyice birbirine yedirdikten sonra en son domateslerimizi ilave edip karıştırıyoruz ve servis yapıyoruz