Denizkızı yatağında yatan bir kadının mezarı bulundu. Bilim insanları sırrını çözmeye çalışıyor

Denizkızı yatağında yatan bir kadının mezarı bulundu. Bilim insanları sırrını çözmeye çalışıyor
Arkeologlar, bronz yatakta yatan bir kadının MÖ 1. yüzyıla tarihlenen mezarını ortaya çıkardılar. Şimdi mezarın sırrı çözülmeye çalışılıyor.

Arkeologlar, Yunanistan’ın Kozan kenti yakınlarında, bronz yatakta yatan bir kadının MÖ 1. yüzyıla tarihlenen mezarını ortaya çıkardılar.

Denizkızlarının tasvirleri yatağın direklerini süslüyor. Yatakta ayrıca, antik Yunan tanrısı Apollon’un bir sembolü olan, ağzında yılan tutan bir kuş tasviri de var.

Arkeofili''den Erman Ertuğrul''un derlediği habere göre, Kozan Eski Eserler Dairesi müdürü Areti Chondrogianni-Metoki, kadının başının muhtemelen bir çelenkin parçası olan altın defne yapraklarıyla kaplı olduğunu söylüyor. Yatağın ahşap kısımları çürümüş olarak bulundu.

MÖ 1. yüzyıla ait olduğu tahmin edilen yatak 200cm x 90cm ölçülerinde ve 40 cm yüksekliğindeydi. Chondrogianni ve çalışma arkadaşları, yatağın bronz parçalarının bulunduğu yerden, müzede yapılan tasarıma dayanarak, bu parçaların birbirine bağlanma biçimine anlamaya çalıştılar ve yatağın bir minyatürünü yapmaya başladılar.

Chondrogianni-Metoki, kadının ellerinde muhtemelen nakıştan altın iplikler bulunduğunu söylüyor. Ayrıca, kalıntıların yanına dört kil çömlek ve bir cam kap gömülmüştü. Kadınla birlikte başka kimse gömülmedi.

Arkeologlar şimdi kadının sağlığını, öldüğü yaşı ve olası ölüm nedenini belirlemek için iskeleti inceliyorlar. Yanında bulunan eserler, muhtemelen zengin bir geçmişe sahip olduğunu ve bir kraliyet ailesine ait olabileceğini gösteriyor.

Defin tarihi Helenistik yıllara, geç Helenistik döneme, MÖ 1. yüzyıla, belki de MÖ 2. yüzyılın sonlarına kadar uzanıyor. Chondrogianni-Metoki, “MÖ 1. yüzyılda bu bölgenin tarihi hakkında fazla bir şey bilmiyoruz.” diyor.

“O zamanlar ölüleri daha geniş bir alanda ve Pella ve Pieria’da yataklara yerleştirmek yaygındı. Ancak ahşap oldukları için yok oldular ve varlıkları genellikle yalnızca ahşabın çözünmesiyle geriye kalan çivilerin yerlerinden anlaşılıyor. Makedon mezarlarında taş ve tuğla yataklar da vardı.”

Buluntu “harika ve eşsiz” ve bölgedeki antik yatakların formları hakkında birçok bilgi veriyor.

Tarihsel kayıtlar, MÖ 1. yüzyılda Yunanistan’daki Roma kontrolünün ve etkisinin arttığını gösteriyor. Romalılar MÖ 146’da Corinth şehrini yıktı ve MÖ 86’da Atina’yı yağmaladı. MÖ 48’de kuzey Yunanistan’da Pharsalus Muharebesi olarak bilinen çok önemli bir savaşta Julius Caesar’ın ordusu Pompeius liderliğindeki bir kuvveti yendi; zafer, Caesar’ın Roma’nın fiili hükümdarı olmasına neden oldu.

Bu kadının tam olarak MÖ 1. yüzyılda ne zaman yaşadığı veya bu tarihi olaylardan herhangi birine tanık olup olmadığı belli değil. Kadının kalıntıları şu anda Yunanistan’daki Aiani Arkeoloji Müzesi’nde bulunuyor.

İlgili Haberler