Yusuf Halaçoğlu'ndan İslamiyet'le ilgili tartışmalara ilişkin açıklama

Yusuf Halaçoğlu'ndan İslamiyet'le ilgili tartışmalara ilişkin açıklama
"Türkler mi daha önce müslüman oldu, Kürtler mi?" tartışmalarıyla ilgili konuşan Yusuf Halaçoğlu, "Biz zaten herhangi bir şekilde puta tapmıyorduk. Ellerimizi gökyüzüne açıp Allah’tan yardım istiyorduk, şimdi de aynı. Bu konuyu tartışmaya gerek yok" dedi.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın 9. sınıf öğrencilerine verilen tarih kitabının “Türklerin İslamiyet’i Kabulü” bölümünde, Kürtlerin Türklerden daha önce müslüman olduğu ifade edilmiş ve bu konu tartışma yaratmıştı.

Konuya ilişkin açıklama yapan Türk Tarih Kurumu eski Başkanı Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu, Kürtlerin daha önce İslamiyet ile tanıştığını söylerken konunun tartışmaya açık olmadığını ve buna da gerek olmadığını belirtti.

Türklerin veya Kürtlerin hangisinin daha önce Müslüman olduğunun önemli olmadığını söyleyen Halaçoğlu, geçmişte “Kürt Alevi olmaz” görüşünü de şöyle açıkladı:

"Alevilik, Anadolu’da 1200 yıllarında ortaya çıkmıştır. Bunu söylememdeki maksat da Alevilik Anadolu’ya geldiğinde Kürtler zaten Müslümandı. Göçebe Türkler arasında da İslamiyet yayılmamıştı."

'BİZ ZATEN PUTA TAPMIYORDUK'

Türklerin Müslümanlığının Arapların inanışıyla ilgisi olmadığını belirten Halaçoğlu, “Biz zaten herhangi bir şekilde puta tapmıyorduk. Ellerimizi gökyüzüne açıp Allah’tan yardım istiyorduk, şimdi de aynı. Sadece ritüeller değişti. Böyle bir yapı varken bu konuyu tartışmaya gerek yok" dedi.