Bir millet nasıl uyutuluyor?

25 Haziran 2012 (Yenişafak): PKK Ramazan’da silahlı mücadeleyi bırakabilir.
27 Ocak 2013 (Taraf): MİT ile İmralı arasındaki görüşmelerle şekillenen süreçte ilk olarak Dersim’de silah bırakılması bekleniyor. Buna göre, 20 kişilik bir PKK’lı grup çekildiğini açıklayacak.
29 Ocak 2013 (Hürriyet): Kış şartları nedeniyle sınıra uzak bölgelerdeki PKK’lıların Türkiye’den ayrılmaları için baharın gelmesi beklenecek. 100’e yakın PKK’lı ‘sürece yönelik güven arttırıcı eylemler’adı altında silahlarını bırakarak sınır dışına çıkacak. PKK’lıların silahsız çıkışı sırasında bazı sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ‘gözlemci’olarak eşlik edecek.
26 Nisan 2013 (Milliyet): PKK militanları bizim Kuzey Irak, onların Güney Kürdistan dedikleri bölgeye geçecek... Önemli mi? Çok... Ama daha önemlisi; geri dönüş yok denmesi. İktidarın da, İmralı’nın da, Kandil’in de vazgeçenin bedelini ödeyeceğini söylemesi...
26 Nisan 2013 (Milliyet): PKK’nın 8 Mayıs itibariyle Türkiye topraklarından geri çekilme kararını açıklandı. PKK güçlerinin kendilerini korumak için silahlarıyla birlikte çekileceğini söyleyen Karayılan, “Silahsızlanma o kadar basit değil. Dağda insanlar silahsız nasıl çekilecek. Kurtlar bile engel olur. Yaşayabilmeleri için kendilerini korumaları gerekir. PKK güçleri kendi gücüne dayanarak çekilecek” dedi.
26 Nisan 2013 (İhsan Dağı-Zaman): ‘Hükümet Öcalan’a ne verdi de PKK çekiliyor?’sorusu saçmadır. Hükümetin verdiği bir şey yok. Asıl PKK silahlı mücadelenin sonunu ilan ederek ve sınır dışına çıkmayı kabul ederek hem Türkiye’de hem de dünyada ‘meşruiyet’devşirmiştir.
19 Ağustos 2014 (Yenişafak): Çözüm sürecine ilişkin hazırlanan takvimin ayrıntıları belli oldu. Buna göre, Ekim ayında başlayacak dönüşler 2015 yılına kadar devam edecek... Kandil’den dönüşler ise kademeli olarak sağlanacak. Ancak, IŞİD’in Rojawa’yı, Şengal bölgesindeki Ezidi’leri ve en son Mahmur kampını hedef alması Ankara’nın Kandil’in boşaltılması planını bir kez daha revize etmeye zorladı.
13 Kasım 2014 (A. Selvi-Yenişafak): Suriye’deki konjonktür ve Irak’taki gelişmeler nedeniyle Kandil’in tüm bölgelerde silah bırakması seçeneği gerçekçi olmaktan çıktı. Suriye’de PYD devam edecek ama Türkiye’deki PKK’nın kendini lağvedip, silahlı mücadeleyi bıraktığını ilan etmesinin üzerinde çalışılıyor.
14 Kasım 2014 (Vatan): Demirtaş müjdeyi verdi. PKK ne zaman silah bırakıyor? Demirtaş, Öcalan’ın devlet heyetine, müzakerede uzlaşı sağlanması halinde PKK’ya en geç 2015’in Mart ve Nisan ayına kadar silahsızlanması için çağrı yapacağını belirttiği, örgütün de buna yeşil ışık yaktığını söyledi.
20 Kasım 2014 (Sabah): Çözüm süreci takvimine Kobani eylemleri nedeniyle uyulmadı. Bu da yaklaşık bir aylık bir sarkma anlamına geliyor. Eski takvime göre ocak ayında silahların bırakılması, nisan ayı içinde de sürecin tamamlanması bekleniyordu. Takvim revize edilecek.
20 Kasım 2014 (H. Yayman-Vatan): Güven artırıcı adımlar atılıp, taraflar takvime sadık kaldıklarında PKK’nın silahı tamamen bırakması değil, ülkeyi terk etmesi gündeme gelecek. Geri çekilmenin başlayabilmesi için bugün takvim dahi uygun değil. Ancak bahara kadar gerekli düzenlemeler yapılır, örgüt geri çekilme konusunda psikolojik olarak hazırlanırsa bu kısa sürede gerçekleşir.
***
‘Silah bırakıyorlar, çekiliyorlar’ temalı üçüncü sınıf filmden bir demetti bu... Yüzlerce haber, makale ve yorumdan küçük bir parça sadece... ‘Üç gün konuşurlar, dördüncü gün unuturlar’ teşhisi koydukları kitleye göre şimdi yenilerini hazırlıyorlar...
Bunlara, ‘yöneten siyaset’in palavraları eklenmiş değil... Zaten yukarıdaki cümlelerin çoğu da kulaklara üflenen sufleler, ‘yaz’ denilince yazılanlar...
‘Bir millet uyanıyor’dan ‘Bir millet uyutuluyor’a dramatik bir geçiş!..

Yazarın Diğer Yazıları