En pahalı hac bizde mi?

Bir polis memurundan e-posta geldi. İsmini hâliyle vermeyeceğim. Hacca gidecekleri ve yakınlarını ilgilendiren bir konuda yazıyor. Zamanın geçmesinden ve fiyatların değişmesinden dertli:

"Babamla annem 2009 yılından bu yana hacca gitmek için beklemekteler. Bu sene de çıkmadı. Nasip değilmiş. 10. yılda inşallah çıkar diye ümit ediyoruz.

2009 yılından 2015 yılına kadar Euro ile ücretler alınıyordu, 2015 yılında dolara geçildi. Ne hikmetse 2 yıl ücretler dolar olarak alındıktan sonra Sayın Cumhurbaşkanımız TL. seferberliği başlatınca Diyanet İşleri Başkanlığı hemen TL'ye geçerek, 2017 ücretlerini TL. üzerinden aldı. İyi de yaptı. Kendi paramızla işlem yapılması hoşumuza gitti ama yalakalık olsun diye geçildiğini bu sene anladık. Ne olduysa Diyanet'in bu 'milliyetçi' tavrı sadece bir yıl sürdü. Bu sene de Suudi Arabistan Riyaline geçerek 2018 ücretlerini ilk defa Riyal üzerinden aldı, Riyal ile Türk Lirası arasında kur farkı hemen hemen aynı iken bu Arap seviciliği nedir anlamış değilim, dedim ya babamla annem 9 yıldır bekledikleri için ücretleri takip ediyoruz hâliyle.

Her sene dolar ya da Euro'daki artışlar bahane edilerek yüzde olarak pek bir artış olmazdı. En fazla 150-200 dolar oynardı. Bazı yıllar ise hiç değişmezdi. Geçen seneki dolar kuru ile bu seneki dolar kuru şubat ayında aynı olmasına rağmen 2017 yılında 2 kişilik oda fiyatı 15.500 TL iken bu sene 20.800 TL.  3 kişilik oda fiyatı 14.000 TL.'den 17.800 TL.'ye, 4 kişilik oda fiyatı ise 12.250 TL'den 15.570 TL'ye çıktı. Yüzde 30'lara varan bu artışın sebebi nedir? Oteller aynı olmasına rağmen, döviz kuru geçen yıla göre aynı olmasına rağmen artış manidardır. Hele hele Türk Lirasından Riyal'e geçilmesi daha da manidardır.

Emekli bir insan yıllarca beklemekte ve anormal şekilde fiyatlar artmaktadır. Ben artık bu Diyanet İşleri'ne güvenmiyorum Hocam. Bu saatten sonra da yardım etmeyi de düşünmüyorum. Dünyanın en pahalı haccı bizde. Bunu sorgulayan kimse yok. Diyanet, vatandaşlarımıza bu konuda yardımcı olacağına kâr amacı gütmektedir. İki kişi geçen sene en az 25.000 TL.'ye gidebiliyorken bu sene en az 31.000 TL'ye gidebiliyor. Bu paralar hacca gidenlere harcanmıyorsa hakkımızı helal etmiyoruz.

Bu konuyu da gündeminize alırsanız sevinirim Hocam. Allah yar ve yardımcınız olsun." (M. A.) 

***

Diyanet'le konuştum. 10 yıldır sıra bekleme meselesi: Her yıl kayıt yenilenip yenilenmediğinin kontrol edilmesi isteniyor. Hac için kayıt olunduktan sonra kurada ne çıkarsa bahtıma denmemeli, sık sık sormalı...

Fiyat artışı meselesinin de makul açıklaması olduğunu, bunun da Hac ve Umre Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nden sorulabileceğini belirttiler.

En pahalı haccın bizde olup olmadığının araştırılması gerek. Diyanet'in herhâlde buna vereceği bir cevap vardır.

Diyanet'e şunu da sordum: Geçen gün Başkan Prof. Dr. Ali Erbaş, basın-yayın organlarının Ankara temsilcilerini davet ediyor. İçlerinde Yeniçağ temsilcisi yok... Bana: "Bir kasıt aranmamalı... Olay spontane gelişti. Bundan sonra daha dikkatli olunacak." denildi.

Yazarın Diğer Yazıları