Ev sahiplerine bir masraf daha çıktı 'Herkes ek ücret ödemek zorunda'

Ev sahiplerine bir masraf daha çıktı 'Herkes ek ücret ödemek zorunda'
Milyonlarca ev sahibine bir masraf daha çıktı. Karar Resmi Gazete'de yayımlandı. Herkes ek ücret ödemek zorunda kalacak.

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun Zorunlu Deprem Sigortası Tarife Talimat Tebliği'ndeki değişiklik tebliği Resmi Gazete'de yayımlandı. Yapılan değişiklikle birlikte milyonlarca ev sahibi ek ücret ödemek zorunda kalacak. DASK poliçelerinin teminat tutarları ocak ayı itibariyle iki katına çıktı. Daha önce DASK yaptırmış olan ev sahipleri ise bu aradaki ücret farkını ödeyecek.

ecknpn1xyaexfsx-cw7n.jpg

DEPREM SİGORTASI TEMİNAT TUTARI 1 MİLYON 272 BİN LİRA OLDU

DASK için ödenecek asgari prim tutarları, risk grubuna göre birinci gruptan yedinci gruba sırasıyla; 280 TL'den 979 TL'ye, 240 TL'den 869 TL'ye, 180 TL'den 739 TL'ye, 140 TL'den 693 TL'ye, 110 TL'den 521 TL'ye, 90 TL'den 370 TL'ye ve 80 TL'den 252 TL'ye çıktı. Zorunlu Deprem Sigortası kapsamında, bir mesken için verilebilecek azami teminat tutarı ise 640 bin TL'den, 1 milyon 272 bin TL'ye yükseltilmiş oldu. Zeyil işlemi sırasında mevcut poliçeleri için de ev ya da iş yeri sahipleri ara fark ödemek zorunda kalacak.

ekran-goruntusu-2024-01-18-134654.png

EV VE İŞ YERLERİ İÇİN ZORUNLU

DASK, deprem ve deprem sonucu oluşabilecek hasarlara karşı konut ve işyerlerini güvence altına alan bir sigortadır. 1999 yılında meydana gelen Marmara Depremi’nin ardından yasa haline getirilen DASK, konut ve işyeri sahipleri için zorunludur. DASK yaptırmayanlar ev ve iş yeri sahipleri, tapu işlemlerini yapamaz, kredi kullanamaz ve devlet yardımından faydalanamaz.

DASK İNTERNETTEN NASIL YAPILIR?

thumbs-b-c-f83c4b278aa4d07ec83306aef2419591.jpg

DASK, sigorta acentelerinden, bankalar üzerinden ya da internet üzerinden yapılabilir. İnternetten DASK yaptırmak için sigorta şirketinin internet sitesine giriş yapmak gerekiyor. Sitede yer alan “DASK teklifi al” butonuna tıklayarak başvuru sürecini başlatabilirsiniz.

DASK İÇİN GEREKLİ BELGELER NELER?

  • Sigortalanacak binanın açık adresi (adres kodu), tapu bilgileri, inşa yılı, yapı tarzı, toplam kat sayısı ve hasar durumu
  • Sigorta sahibinin adı, soyadı, adresi, telefonu, T.C. kimlik numarası ve vergi kimlik numarası (tüzel kişiler için)
  • Sigortalanacak dairenin (meskenin) brüt yüz ölçümü (m2) ve kullanım şekli

Bu bilgileri girdikten sonra “DASK priminizi öğrenin” butonuna tıklayarak poliçe priminizi öğrenebilirsiniz. Poliçe priminiz, binanın bulunduğu bölgeye, yapının özelliklerine ve dairenin büyüklüğüne göre değişmektedir.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.