Türkiye'den para transferinde Özbekler ilk sırada

Türkiye'den para transferinde Özbekler ilk sırada
Uluslararası para gönderme ve alma işlemi gerçekleştiren CMT verilerine göre, Türkiye’den yurt dışına en çok para transferi yüzde 36,9 ile Özbekistan’a yapılıyor.

CMT verilerinden derlenilen bilgilere göre, Türkiye’den yurt dışına en çok para transferi yüzde 36,9 ile Özbekistan’a gerçekleştirilirken, bu ülkeyi yüzde 20,2 ile Gürcistan, yüzde 15,3 ile Kırgızistan, yüzde 10,6 ile Rusya, yüzde 7,2 ile de Azerbaycan takip etti.

Rusya önde gidiyor

Türkiye’den en çok paranın gittiği Özbekistan’a ortalama gönderim tutarı 497 dolar olarak kaydedildi. Bu rakam Gürcistan için 303 dolar olurken, Kırgızistan’a ortalama 317 dolar, Rusya’ya 598 dolar, Ukrayna’ya ise 346
dolar yollandığı belirlendi. Türkiye’ye para transferi gerçekleştiren ülkeler arasında ise ilk sırayı yüzde 57,7 ile Rusya aldı. Rusya’yı yüzde 12,4 ile Kazakistan, yüzde 9,6 ile Özbekistan, yüzde 7,7 ile Tacikistan, yüzde 6,8 ile Kırgızistan, yüzde 3,4 ile de Azerbaycan izledi.

1.4 milyar dolar

CMT Genel Müdürü Onur Baran Çağlar, Dünya Bankası verilerine göre Türkiye’den dünyaya 2014’te 815 milyon dolar, 2015’te 850 milyon dolarlık para transferi gerçekleştirildiğini söyledi.Dünyadan Türkiye’ye doğru gerçekleştirilen para transferinin ise 2015’te 1,4 milyar dolar olduğu bilgisini veren Çağlar, FinTech girişimlerinin geleneksel bankacılık işlemlerine göre daha hızlı, esnek ve kişiselleştirilmiş hizmetleri ön plana çıkardığını kaydetti. Çağlar, teknolojinin her alanda olduğu gibi  finans sektöründe de oyunun kurallarını değiştirdiğine işaret ederek, “Müşteriler, mobilleşmenin de etkisiyle her yerden ve her zaman hızlı, sorunsuz şekilde hizmetlerden yararlanabilmek istiyor” dedi.

Farklı ürün ve hizmet

Ernst & Young tarafından gerçekleştirilen “FinTech Tercihleri” araştırmasında Fin-Tech’lerin tercih edilmesinin sebepleri arasında ilk sırayı yüzde 43,4 ile “kolay ve hızlı hesap oluşturabilmenin” aldığını anımsatan Çağlar, yüzde 15,4’ünün “cazip taksit ve faiz oranları” nedeniyle, yüzde 12,4’ünün de “farklı ürün ve hizmetlerden” dolayı FinTech’leri başarılı bulduğunu dile getirdi. Çağlar, bu sıralamayı yüzde 11,2 ile “kolay kullanım deneyimi”, yüzde 10,3 ile “yüksek servis kalitesi”, yüzde 5,5 ile de “yaratıcı ürünlerin kullanımının” izlediğine işaret ederek, “Ernst & Young verilerine göre, FinTech işlemlerinde ilk sırayı yüzde 17,6 ile para transferi uygulamaları alıyor. Yatırım işlemleri yüzde 16,7 ile ikinci sırayı alırken, bunu yüzde 7,7 ile sigorta işlemleri, yüzde 5,6 ile de kredi işlemleri takip ediyor.” diye konuştu.