Fesat ve hıyanet ocağı

Fesat ve hıyanet ocağı
Fesat ve hıyanet ocağı

1919 “İstanbul Patrikhanesi, silah ve cephane deposu durumunu almıştır ve hatta kiliseler tapınma yerinden çok askeri amba

AtatürkPatrikhane için böyle demişti
Fesat ve hıyanet ocağı
1919 “İstanbul Patrikhanesi, silah ve cephane deposu durumunu almıştır ve hatta kiliseler tapınma yerinden çok askeri ambarlar gibi kullanılmaktadır. Ermeni Patriği Zaven Efendi de Mavri Mira kurulu tarafından satın alınmıştır.


1923 Bir fesat ve hıyanet ocağı olan, nifak tohumları eken, uyuşmazlık yaratan, Hristiyan hemşehrilerimizin huzur ve refahı için de uğursuzluğa ve felakete sebep olan İstanbul Rum Patrikhanesi’ni artık topraklarımız üzerinde bırakamayız.

Fesat ve hıyanet ocağı
Ulu Önder Atatürk, Fener Rum Patrikhanesi’ni bir fesat yuvası olarak nitelendirmişti  Mustafa Kemal Atatürk, 20 Ocak 1923’te Hakimiyet-i Milliye Gazetesi’nde yayımlanan açıklamasında şunları söylemişti:
Topraklarımız üzerinde bırakamayız
“Bir fesat ve hıyanet ocağı olan ve memleketimize nifak tohumları eken, uyuşmazlıklar yaratan, Hıristiyan hemşehrilerimizin huzur ve refahı için de uğursuzluğa ve felakete sebep olan İstanbul Rum Patrikhanesi’ni artık topraklarımız üzerinde bırakamayız. Bu tehlikeli teşkilatı memleketimizde muhafazaya bizi mecbur etmek için ne gibi vesile ve sebebler gösterilebilir? Türkiye’nin Rum Patrikhanesi için arazi üzerinde bir sığınılacak yer göstermeye ne mecburiyeti var? Bu fesat ocağının hakiki yeri, Yunanistan değil midir? Büyük Millet Meclisi tarafından idare edilmekte olan yeni Türkiye, Babıali’nin taht-ı idaresindeki eski Osmanlı İmparatorluğu değildir. Yeni Türkiye şeref ve haysiyet, kudret ve kuvvetini müdrik ve hukukunu muhafaza için mevcudiyetini tehlikeye atmaya hazır ve amadedir.”