1 yıllık kira parası ile 1 hastane yapılabiliyor

1 yıllık kira parası ile 1 hastane yapılabiliyor
Cumhuriyet gazetesi yazarı Tuncay Mollaveisoğlu, Şehir Hastanelerinin 1 yıllık kira parası ile 1 Şehir Hastanesi'nin daha yapılacağını yazdı.

Cumhuriyet gazetesi yazarı Tuncay Mollaveisoğlu, bugünkü köşesinde Şehir Hastaneleri ile ilgili dikkat çeken bir konu kaleme aldı. 

Mollaveisoğlu, TELE 1’de “Anında Manşet” adı ile yayımlanan programa konuk olan Prof. Dr. Duran Bülbül'ün aktardığı bilgileri okuyucuları ile paylaştı. 

Bir süreden bu yana Şehir Hastaneleri konusunda tartışma olduğunu belirten Mollaveisoğlu, "Bir tartışmadır sürüyor...Kemal Kılıçdaroğlu şehir hastanelerinin yapımına karşı çıktı mı, çıkmadı mı?Yandaş kalemler yine meseleyi özünden ayırıyorlar. Kimsenin hastane yapımına karşı çıktığı yok" dedi. 

Tuncay Mollaveisoğlu'nun yazısının ilgili kısmı şu şekilde: 

 

Prof. Dr. Duran Bülbül... TELE 1’de “Anında Manşet” adı ile yayımlanan son programımda şehir hastanelerinin maliyeti ile ilgili müthiş bilgiler açıkladı!

Sayıştay raporları ve bütçe bilgileri üzerinden ödeme ve anlaşmaların izini süren Bülbül, şehir hastanelerinin Türkiye’nin geleceğinde “iflasa neden olacak” büyüklükte bir kara delik açacağını söyledi.

***

Planlanan 25 şehir hastanesinin 10’u tam kapasite ile, ikisi ise ilk kısımları bitirilerek hizmete açıldı. Önümüzdeki üç yılda bu hastanelere yapılması planlanan yani bütçeye ve orta vadeli programa konulan ödemeler, 2020 için 10 milyar 500 milyon TL, 2021’de 16 milyar 700 milyon TL ve 2022’de 22 milyar TL!

Yani bir şehir hastanesinin 1 yıllık ortalama kirası 1 milyar TL’ye geliyor!

Şehir hastaneleri kamu-özel işbirliği ile yapılıyor. Devlet arsayı müteahhide veriyor, müteahhit ise Hazine garantisi ile krediyi bulup hastaneyi yapıyor. Ardından devlete kiralıyor.

Peki, devlet bu hastaneleri kendisi yapamaz mı? Yaparsa maliyeti ne olur?

İşte gündemi sarsacak başlıklardan biri de bu... Çünkü bizzat devletin yaptığı hesaplamalara göre bir şehir hastanesinin yapım maliyeti 1 milyar TL.

Oysa hükümetin yandaş şirketlerle yaptığı anlaşmalara göre devlet bu parayı hastanelere bir yıllık kira karşılığı ödüyor!

 Yani bir yıllık kira parası ile devlet zaten bir şehir hastanesi kurabiliyor!

 

İlgili Haberler