Yapımı asırlar öncesine dayanan Zetrin, birçok çiçek ve bitkilerin bir araya geldiği topluluk. Mart ayında doğada kendiliğinden yetişen bitkiler kasım ayına kadar toplanır. Gölgede kurutulan 120 çeşit bitki daha sonra taş dibeklerde dövülerek karıştırılır. Zetrin, Kemaliye'nin meşhur kurutulmuş taş fırın ekmeğine dökülerek tüketilir. Öte yandan zeytinyağı ve peynirin üzerine dökülerek de tüketilir.

zetrin.jpg

BAĞIŞIKLIĞI GÜÇLENDİRİYOR

Yörede çok faydalı bir karışım olarak bilinen Zetrin'in, Üniversitesi öğrencileri tarafından yapılan tez çalışması sonucunda vücutta bağışıklık sistemini artırıcı sonuçlarının çıktığı açıklanmıştır. Emek isteyen bu ürün, günümüzde az sayıda köylü tarafından yapılıyor.

50 YILDIR YAPILIYOR

Nesilden nesile devam eden Zetrin yapımını anlatan Osman Birler, yıllar önce dedesinin, daha sonra babası Mehmet Birler tarafından 50 yıldır yapıldığını şimdi de kendisinin yaptığını ifade ederek şöyle konuştu:

"Babamdan sonra 20 yıldır ben Zetrin yapıyorum. Doğada yetişen şifalı bitkileri topluyoruz. Munzur Dağı eteklerinden Sarıçiçek Yaylasından şifalı otları topluyoruz Gölge ortamda kurutulur. Çuvallarda biriktiriyoruz bir yıl boyunca süren süreçte bu şekilde bekletiyoruz en son yapraklar sararana kadar toplanan bitkileri harmanlıyoruz. 120 çeşit bitki kurutulduktan sonra eskiden taş dibeklerde dövülerek karıştırılırdı şimdilerde robotta çekiliyor. Kurutulmuş taş fırın ekmeği ıslatılarak sofralara gelir. İşte bu ıslatılmış ekmeğe dökülerek tüketilir. Patates salatasında ayrıca zeytinyağına ve peynirin üzerine dökülerek tüketilir. Pişen yemeğe atılmaz."

120 çeşit bitkinin karışımıyla elde ediliyor! Bağışıklık sistemini güçlendiriyor

120 çeşit bitkinin karışımıyla elde ediliyor! Bağışıklık sistemini güçlendiriyor