2-3 hafta sokağa çıkma yasağı gelmeli, ortak deklarasyon yayınlanacak

2-3 hafta sokağa çıkma yasağı gelmeli, ortak deklarasyon yayınlanacak
Türkiye’nin korona virüs sonrası geçtiği yeni normali değerlendiren Türk Yoğun Bakım Derneği Başkanı İsmail Cinel, 2-3 haftalık sokağa çıkma yasağı ilan edilmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca 13 tıbbi uzmanlık derneğinin ortak bir deklarasyon yayımlayacağı ve COVID-19 salgınına yönelik kısıtlama önerileri talep edecekleri belirtildi.

Dünya gazetesinden Mehmet Kaya’nın haberine göre, Sağlık Bakanlığı’nın tanımında Türkiye, salgında birinci dalganın ikinci pikini yaşıyor. Bu kez salgının merkezi Ankara haline geldi. Ankara ve yakın çevresindekiler ile bazı doğu illerinde COVID-19 enfeksiyonu olanların sayısında hızlı bir yükseliş gerçekleşmişti.

ORTAK DEKLARASYON YAYINLANACAK

Türk Yoğun Bakım Derneği Başkanı İsmail Cinel, COVID -19’un ağır vakalarda sepsis tanımına girdiğini hatırlatarak, 13 Eylül Dünya Sepsis Günü’nde hem salgın, hem de sepsise karşı toplumun bilincinin artması gerektiğini vurguladı.

Türkiye’nin “yeni normali” anlamadığını ve salgında ciddi bir noktaya gelindiğini belirten Cinel, sokağa çıkma kısıtlamaları dahil yeni kısıtlayıcı önlemler alınmasını önerdi. Bu arada, aralarında Türk Yoğun Bakım Derneği’nin de bulunduğu 13 tıbbi uzmanlık derneğinin ortak bir deklarasyon yayımlayacağı ve COVID-19 salgınına yönelik kısıtlama önerileri talep edecekleri belirtildi.

“DAĞILIM HOMOJEN DEĞİL”

İsmail Cinel, yoğun bakım yatak sayısına ve doluluk oranına ilişkin değerlendirmenin geniş kapsamlı yapılması gerektiğini vurguladı. Yoğun bakım yatağının bütün Türkiye’de homojen dağılmadığının altını çizen Cinel, Mart-Mayıs döneminde İstanbul’da ihtiyaç doğunca yatak sayısının çok hızlı biçimde artırılabildiğini hatırlattı.

Buna karşılık benzer bir eğilim görülürse, küçük illerde aynı hızla artışın sağlanamayacağının altını çizdi. Cinel, bir diğer faktörün ekip olduğunu belirterek, “Yoğun bakım bir ekip işidir. Hekim, hemşire diğer görevliler. Yatağınız olsa bile iyi bir ekibin olması gerekir” dedi. İsmail Cinel, bunların dışında sağlık çalışanlarının da salgın döneminde çok fedakarlıkla çalıştığını belirterek, çok yorulduklarını kaydetti.

"2-3 HAFTA SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI GETİRİLMELİ"

Türk Yoğun Bakım Derneği Başkanı İsmail Cinel, mevcut ikinci salgın tırmanışının ekonomik maliyetine katlanılarak mutlaka sert bir müdahale ile kesilmesi gerektiğini, vurgulayarak, “Şok tedbirlerin alınması lazım. Nedir bu dersek, 2-3 hafta sokağa çıkma yasağı getirilmeli. Böyle tedbirlerle yukarı seyri aşağı döndürmemiz lazım” diye konuştu.

"MASKE TAKILSA DA SOSYAL MESAFEYE DİKKAT EDİLMİYOR"

Türk Yoğun Bakım Derneği Başkanı İsmail Cinel, Türkiye’nin yaşadığı ikinci yükselişin ana nedeninin toplumun “yeni normal” olarak tanımlanan, tedbir ve kurallara uyarak yaşamayı başaramamak olduğunu belirttİ.

Cinel, “Ne oldu dersek? Farkındalığı başaramadık, algı ‘yendik, bitiyor’ gibi oldu. Sonra kısıtlılıklar gevşedi. Mecbur gevşeyecek. Kritik nokta, gevşeme olduğunda yeni normale uyum olmalı. Sorun, yeni normalin anlaşılamamasıdır. İnanılmaz, toplu merasimler, düğünler oldu, yaz tatili de gelince Anadolu’ya insanlar gidince rakamlar arttı. Vatandaşların korkmalarını istiyorum. Çünkü, maske taksa dahi sosyal mesafeye dikkat etmediği için, sosyal yaşamını eskisi gibi sürdürmeye devam ettiği için kapıyoruz bu hastalığı. Şu an korku dönemini yaşaması gerekiyor vatandaşların” diye konuştu.