2000 yıllık cesedin gizemi çözüldü

2000 yıllık cesedin gizemi çözüldü
Yaklaşık 2000 yıl önce Roma İmparatorluğunun en uzak noktasından İngiltere’ye gelen ve burada ölen adamın cesedinin gizemi DNA analizi ile çözüldü.

DNA araştırmacıları, Roma İmparatorluğu tarihine ışık tutan bir çalışmayla, imparatorluğun en uzak noktasından İngiltere’ye gelen bir adamın gizemini çözdü.

İMPARATORLUĞUN EN UZAK NOKTASINDAN İNGİLTERE’YE GELDİ

Araştırmalar Cambridgeshire'da bulunan iskeletin Sarmatyalılar olarak bilinen göçebe bir gruptan bir adama ait olduğunu ortaya çıkardı.

Bu insanların Roma İmparatorluğu'nun en uzak noktalarından Britanya'ya geldiklerinin ve bazılarının kırsal kesimde yaşadıklarının ilk biyolojik kanıtı olduğu belirtildi.

Kalıntıların, Cambridge ile Huntingdon arasındaki yolun iyileştirilmesi için yapılan kazılar sırasında keşfedildiği belirtilirken, kullanılan bilimsel teknikler, büyük tarihi olayların ardındaki sıradan insanların genellikle anlatılmayan hikayelerini ortaya çıkarmaya yardımcı olacak.

Arkeologlar yol iyileştirme çalışmaları sırasında eksiksiz, iyi korunmuş bir adamın iskeletini keşfettiler. Hiçbir kişisel eşyası olmadan tek başına bir hendeğe gömülmüş halde bulunan ceset hakkında herhangi bir yorum yapmanın oldukça zor olduğu belirtilirken, DNA dedektifleri bu zorluğun üstesinden geldi.

KÜÇÜK BİR KEMİK SIRRI ÇÖZDÜ

Londra'daki Francis Crick Enstitüsü Antik Genomik Laboratuvarı'ndan Dr. Marina Silva, Offord'un antik DNA'sını, tüm iskeletin en iyi korunmuş kısmı olan iç kulağından alınan küçük bir kemikten çıkardı ve kodunu çözdü.

Silva bulunan cesede ilişkin yaptığı açıklamada, ‘‘"DNA çok parçalanmış ve hasar görmüş. Ancak biz onun yeterince büyük bir kısmını çözmeyi başardık. Gördüğümüz ilk şey, genetik olarak şimdiye kadar üzerinde çalışılan diğer Roman-İngiliz bireylerden çok farklı olduğuydu’’ dedi.

Silva'nın laboratuvarındaki DNA analizi onun Roma İmparatorluğu'nun en uzak bölgelerinden, şu anda Rusya'nın güneyi, Ermenistan ve Ukrayna'nın bulunduğu bir bölgeden olduğunu gösterdi.

Analiz onun İran dili konuşan ve binicilik becerileriyle tanınan bir Sarmatyalı olduğunu gösterdi.

Peki nasıl oldu da evinden bu kadar uzakta, imparatorluğun durgun bir sularında kalmıştı?

Cevapları bulmak için Durham Üniversitesi Arkeoloji Bölümü'nden bir ekip, yediği yiyeceklerin kimyasal izlerini taşıyan fosilleşmiş dişlerini incelemek için başka bir heyecan verici analiz tekniği kullandı.

Analiz, altı yaşına kadar bilimsel olarak C4 bitkileri olarak bilinen ve Sarmatyalıların yaşadığı bilinen bölgede bol miktarda bulunan darı ve sorgum tanelerini yediğini gösterdi.

Ancak Prof Janet Montgomery'ye göre, analizler zamanla Batı Avrupa'da bulunan bu tahılların ve daha fazla buğdayın tüketiminde kademeli bir azalma olduğunu gösterdi.

Analizde, Britanya'ya yolculuğunu atalarının değil kendisinin yaptığı ortaya çıktı. Büyüdükçe batıya göç etti ve dişlerindeki bu bitkilerin beslenme değişikliğinden dolayı kaybolduğu belirtildi.

Bu araştırmalar ışığında DNA dedektifleri, cesedin bir süvari adamın oğlu ya da muhtemelen onun kölesi olabileceğini söylediler.

screenshot-3-001.png

132088492-close-upoftheexcavatedburialmolaheadlandinfrastructure-jpg.webp

132088489-mural-jpg.webp

132088485-archaeologistsexcavatetheoffordclunyburialmolaheadlandinfrastructure-jpg.webp

132088483-marina-jpg.webp