2021 yılı fitre miktarı açıklandı mı? Fitre 2021 kaç para oldu?

2021 yılı fitre miktarı açıklandı mı? Fitre 2021 kaç para oldu?
Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından her yıl geçim standartları göz önüne alınarak hesaplanan fitre miktarı, Ramazan ayının yaklaşmasıyla birlikte merak edilip araştırılmaya başlandı. Geçen yıl 27 TL olarak hesaplanan fitre miktarı bu yıl kaç oldu? Peki, 2021 fitre miktarı ne kadar? İşte Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından belirlenen 2021 fitre tutarı...

Ramazan''da ihtiyaç sahiplerine verilecek fitre miktarı Diyanet tarafından açıklandı. Halk arasında fitre diye bilinen fıtır sadakasının ne kadar olduğu bu yıl da merak ediliyordu. Peki Diyanet''in açıkladığı miktar bu sene ne oldu? İşte detaylar...

FİTRE NEDİR?

Türkçede fitre şeklinde söylenen fıtır sadakası temel ihtiyaçların dışında yeterli miktarda mala sahip olan her Müslümanın ramazanda vermesi vacip olan bir sadakadır. Fitre kişi başına verilir.

2021 FİTRE NE KADAR OLDU?

Geçtiğimiz yıl 27 lira olarak hesaplanan bir günlük fitre miktarı bu yıl geçim şartları da göz önünde bulundurularak Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından 2021 fitresi 28 lira olarak belirlendi.

FİTRE KİMLERE VERİLİR, KİMLERE VERİLMEZ?

Fıtır sadakası, kişinin bakmakla yükümlü olmadığı yoksul müslümanlara verilir. Fıtır sadakası ve oruç fidyesini vermek durumunda olan kimsenin bunlardan doğrudan ya da dolaylı olarak yararlanmaması esastır. Zekât için de aynı kural geçerlidir. Bu sebeple bir kimse zekâtını, fıtır sadakasını ve fidyesini kendi usûl ve fürûuna veremez. (Usûl, bir kimsenin anası, babası, dede ve nineleri; fürûu ise; çocukları, torunları ve onların çocuklarıdır.) Ayrıca eşler de birbirlerine zekât, fitre ve fidye veremez.

Din İşleri Yüksek Kurulu, Prof. Dr. Abdurrahman Haçkalı başkanlığında yaptığı toplantı sonrası 2021 yılı fitre miktarını açıkladı.

Kuruldan yapılan yazılı açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Din İşleri Yüksek Kurulumuzca, 2021 yılı Ramazan ayının başlangıcından 2022 yılı Ramazan ayının başlangıcına kadar olan süre için Fitre miktarı 28 TL olarak belirlenmiştir. Fitre miktarının belirlenmesinde, İslam dininin temel kaynaklarında zikredilen deliller ve günümüz şartlarında bir kişinin günlük gıda ihtiyacının ortalaması esas alınmıştır. Belirtilen meblağ, nakdi olarak verilebileceği gibi gıda vb. maddelerden ayni olarak da verilebilir. Belirlenen bu miktar aynı zamanda, günlük fidye miktarıdır. Bununla birlikte her bir mükellef (fitre veren kişi) bir günlük kendi gıda harcamasına denk düşecek meblağı ya da daha fazlasını fitre/fidye olarak da verebilir."

İlgili Haberler