Tarihte bugün 24 Haziran

Tarihte bugün 24 Haziran
Bugün 24 Haziran 2022. Geçmişte bugünde neler olduğunu sizler için derledik. Keyifli okumalar…

1645- İstanbul''dan 348 harp ve nakliye gemisiyle hareket eden Osmanlı ordusu Girit Adası''na çıktı.

1854- Çarlık Rusyası ordularının, savaş meydanını terk ederek geri çekilmesiyle Silistre Zaferi kazanıldı.

1859- İsviçreli iş adamı Henri Dunant, İtalya''da Solferino Savaşı sonrası uluslararası Kızılhaçı kurmaya karar verdi.

1936- Türk Basketbol Milli Takımı ilk maçını Yunanistan Milli Takımı ile yaptı ve 49-12 galip geldi.

1947- Bir Amerikalı, gökyüzünde uçan nesneler gördüğünü ve nesnelerin fincan tabağına benzediğini iddia etti. Basın, ilk kez "uçan daire" terimini kullanmaya başladı.

1961- Almanya''ya gidecek ilk işçi kafilesi yola çıktı. İş gücü göndermeye ilişkin protokol, Türkiye ile Batı Almanya arasında 13 Haziran''da imzalanmış özel kuruluşların kontratsız işçi göndermelerinin önüne geçilmeye çalışılmıştı.

1967- İstanbul''da üniversite öğrencileri, ABD''nin 6. Filosu''nun ziyaretini protesto etti.

1983- ABD uzay mekiği Challenger, uzaydaki görevini tamamlayarak ABD''nin uzaya gönderdiği ilk kadın astronot olan Sally Ride ile dünyaya döndü.

1989- Bulgaristan''ın Türk azınlığa uyguladığı baskılar ve zorunlu göç uygulaması, Taksim Meydanı''nda düzenlenen "Bulgaristan''ı Telin Mitingi"nde protesto edildi.

1992- Türkiye Kamu Çalışanları Sendikaları Konfederasyonu (Türkiye Kamu-Sen) kuruldu.

2000- Eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Güven Erkaya, kanser tedavisi gördüğü Kasımpaşa Deniz Hastanesi''nde vefat etti.

2001- Polonya''daki Özel Olimpiyatlar Avrupa Futbol Şampiyonası''nda, Zihinsel Engelliler Milli Takımı şampiyon oldu.

2008- Tekel''in sigara bölümü, imzalanan sözleşmeyle British American Tobacco''ya devredildi. Özelleştirme İdaresi Başkanı Metin Kilci, bu özelleştirmeyle Telekom''dan sonra tek seferde en büyük yabancı sermayenin Türkiye''ye geldiğini söyledi.

2011- "Komiser Kolombo" dizisindeki rolüyle ünlenen Amerikalı aktör Peter Falk, Beverly Hills''teki evinde 83 yaşında hayata veda etti.

2016- Birleşik Krallık''ın AB''den çıkıp çıkmamasını belirlemek için referandum yapıldı. Yüzde 72 katılımlı referandumda, halkın yüzde 52''si AB''den çıkılması, yüzde 48''i AB''de kalınması yönünde oy verdi.

2016- Kocaeli''de görev yaptığı dönemde "zimmet suçunu işlediği iddiasıyla" hapis cezasına çarptırılan eski İzmit Büyükşehir Belediye Başkanı Sefa Sirmen, cezasının onanmasının ardından cezaevine konuldu.

2017- CIA''in, eski Başkan George W. Bush döneminde işkence yöntemleri hazırlamak için doktor ve psikanalistlere ajansın sorgulama programı kapsamında 81 milyon dolar ödediği ortaya çıktı.

2018- Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin ilk seçimi olan Cumhurbaşkanı ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimi için Türkiye sandık başına gitti.

2019- ABD Başkanı Donald Trump, İran''ın ruhani lideri Ali Hamaney''i de kapsayacak şekilde İran''a yönelik yeni yaptırımlar getiren başkanlık kararnamesine imza attı.

2021- UEFA, 2021-22 sezonundan itibaren UEFA kulüp organizasyonlarında deplasman golü kuralını kaldırdı.

2021- Kanada''nın Saskatchewan eyaletindeki Marieval Yatılı Kilise Okulu''nun bahçesinde bulunan kayıt dışı mezarlarda 751 çocuğa ait ceset kalıntıları tespit edildi.

2021- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan''ın imzaladığı, 30 Haziran''ın "Koruyucu Aile Günü" olarak kutlanmasına ilişkin genelge, Resmi Gazete''de yayımlandı.