29 Ekim Hadi İpucu Cevabı nedir?

29 Ekim Hadi İpucu Cevabı nedir?
Hadi İpucu Cevabı belli oldu. Hadi bu akşam Atatürk'ün Türk milletinin tabiat ve adetlerine en uygun olan idare olarak gösterdiği yönetim şekli nedir? sorusu soruldu. Peki, Hadi cevabı nedir? İşte detaylar

29 Ekim Hadi İpucu Cevabı nedir?

Canlı Bilgi Yarışması Hadi İpucu Cevabı az önce Instagram hesabından açıklandı. 29 Ekim 2018 Cumhuriyet Bayramı'na özel kullanıcılarına 95.000 TL ödül verecek olan Hadi, bu akşam yarışmacılara, Atatürk'ün Türk milletinin tabiat ve adetlerine en uygun olan idare olarak gösterdiği yönetim şekli nedir? sorusunu sordu.

29 Ekim Hadi İpucu Cevabı Cumhuriyet olacaktır.

HADİ İPUCU CEVABI

Hadi'nin bu akşam sorusunun cevabı Cumhuriyet. Yarışmayı kazananlar bu akşam 70.000TL ödülü bölüşecekler.

tbmm.jpg

CUMHURİYET'İN 95. YILI KUTLU OLSUN

HADİ SORUSU CUMHURİYET NEDİR

ulusun, egemenliğini kendi elinde tuttuğu ve bunu belirli süreler için seçtiği milletvekilleri aracılığıyla kullandığı devlet biçimi.

‘Cumhuriyet’, bizim dilimize Arapçadan geçen bir kelimedir, çocuklar. ‘Bütün halkın idaresi’ demektir. Bu kelime ‘cumhur’dan yani halktan çıkar. Cumhuriyette egemenlik, kral, kraliçe, padişah, sultan gibi tek bir kişiye ait değil halka aittir. Halk, belirli zaman aralıklarından oy vererek, yine halktan olan yöneticilerini seçer.

“Bu kelime Arapçadan geldi” dedim ama Araplar bu kelimeyi hiçbir zaman bildiğimiz cumhuriyet anlamında kullanmadılar. Çünkü bu rejimi hiç uygulamadılar. Cumhuriyet lafını eden biz Türkleriz.

Cumhuriyet anlayışı zamanla değişmiş, gelişmiştir. Örneğin cumhuriyet rejimi Eski Yunan’daki demokrasidir; halk idaresidir; fakat orada o demokrasi çok sınırlı bir kesim bir kesim tarafından kullanılırdı. Halkın çoğunluğu yabancılardı, seçme-seçilme hakları yoktu. Bir de köleleri vardı; onların hiçbir hukuku yoktu. Zengini ve fakiriyle çok küçük bir vatandaş kitlesi oy verirdi. Bu biçimiyle buradan da Roma İmparatorluğu’na geçti ama Roma’da da yine halkla, toprak sahibi soyluların arasında bir fark vardı. Meclisleri bile ayrıydı.

Cumhuriyet kelimesi, I. Dünya Savaşı’ndan evvel her yerde antipatiyle karşılanırdı. O dönemlerde kibar bir muhitte krallar aleyhinde konuşmak, cumhuriyeti övmek sizin o toplumdan kovulmanıza dahi sebep olabilirdi.

Büyük devletler arasında bir tek Fransa cumhuriyetti. Bir de o zamanlar yükselen bir devlet konumunda olan Amerika Birleşik Devletleri bir cumhuriyetti. O da 18. yüzyıldan itibaren yeni yeni ortaya çıkıyordu. Bu iki cumhuriyet, Batı dünyasında yeni bir atılımdı. Ama artık dünya değişti. Modern Türkiye dahil, dünyada bir çok ülke cumhuriyetle yönetiliyor.