3 bin 700 metrelik Murov Dağı bir gecede ele geçirildi. Azerbaycan için bu neden hayati önem taşıyordu, Azerbaycan bundan sonra ne yapacak?

3 bin 700 metrelik Murov Dağı bir gecede ele geçirildi. Azerbaycan için bu neden hayati önem taşıyordu, Azerbaycan bundan sonra ne yapacak?
Ermenistan’ın sivillere yönelik hain saldırısının ardından bölgede devam eden çatışmalarda Azerbaycan’ın ilerleyişi devam ediyor. Son olarak Azerbayacan ordusu Karabağ’ın stratejik noktası olan 3 bin 700 metre yüksekliğindeki Murov Dağı’nın hakimiyetini ele geçirdi.

Erdem AVŞAR/İSTANBUL/ÖZEL HABER

Ermenistan’ın dün sabah saatlerinde sivilleri hedef aldığı saldırının ardından Azerbaycan ordusunun bölgedeki ilerleyişi devam ediyor.

Azerbaycan’da ilan edilen kısmi seferberlik ve devamında Dağlık Karabağ bölgesine başlatılan operasyonda 7 köy Ermeni askerlerinden temizlendi. Bölgedeki birçok tepeyle birlikte stratejik önemi büyük Murov Dağı da ele geçirildi.

3 bin 700 metre yüksekliğindeki Murov Dağı, Dağlık Karabağ’ın başkenti Hendekli ve Ermenistan’ın başkenti Erivan arasındaki otoyola da hakim pozisyonda bulunduğu için bölgedeki en önemli noktalardan biri.

TAARUZ DEVAM EDECEK

Öte yandan bölgeden elde edilen bilgilere göre Azerbaycan ordusu tüm gücüyle Karabağ içlerine ilerleyişini sürdürecek.

Kaynakların aktardığına göre, Karabağ’ın tamamen kurtarılmasının şu an uzak ihtimal olduğu belirtilirken, Rusya ve Fransa’nın yakında çatışmaya müdahale edeceği ve iki ülkenin masaya oturmak zorunda bırakılacağı dile getirildi. Azerbayacan’ın masada elini güçlendirebilmek için mümkün olduğunca ilerleme kaydetmek istediği belirtiliyor.

Kış aylarının yaklaşmasıyla birlikte Azerbaycan’ın çözmesi gereken bir konunun ise çok fazla kar yağışı alan Murov Dağı’nın hakimiyetini elinde tutmaya devam etmek.

Öte yandan kontrol altına alınması gereken bir diğer tepe nokta da Genceyi. Türkiye-Gürcistan-Bakü otoyolu, Bakü-Kars-Tiflis Tren yolu ve Bakü-Ceyhan Petrol Boru Hattına hakim bu bölgenin de ele geçirilmesi planlanıyor.

550'DEN FAZLA ERMENİ ASKERİ ÖLDÜRÜLDÜ

Azerbaycan Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre;

Ermenistan'a ait 22 tank ve diğer zırhlı araçlar,
15 OSA (SA-8) ve TOR (SA-15) HSS uçaksavar füze sistemi,
18 insansız hava aracı (İHA),
8 topçu parçası imha edildi,
550'den fazla Ermeni askeri de öldürüldü.

Ayrıca düşman hava taburunun komutanı Yarbay Lernik Babayan'ın da bölgedeki çatışmalarda öldürüldüğü aktarıldı.