Vatandaşın durumunu anlatan en güzel başlık Yeniçağ'dan geldi

Vatandaşın durumunu anlatan en güzel başlık Yeniçağ'dan geldi
Türkiye'de, özellikle orta gelirli ailelerin gıdaya erişimi fiyatlardaki tırmanıştan dolayı giderek zorlaşıyor... Bundan 3-4 yıl önce kilo ile alınan sebze meyve, taneye dönüştü. Antalya Ticaret Borsası'nın verilerine göre, hallerde satılan sebze fiyatları yıllık yüzde 58,5 zamlandı. Bunun son 6 yılın en yüksek ikinci ekim ayı artışı olduğu belirtildi.

Antalya''dan büyük şehirlere gelene kadar fiyatlar 3-4''e kadar katlıyor. Pazarda dahi fiyatlar ise cep yakmayı sürdürüyor. Geçen yıl 3 TL olan elma bu yıl pazarda 5 ile 6 TL arasında tezgahta yerini aldı. Marul fiyatı ise 2 katı yükselerek 5 TL''den 10 TL''ye çıktı. Pazarda; domates 7, Cherry domates 15 TL''den, salatalık 5 TL''den, biber 3,5 ve 6 TL''den, patlıcan 5 TL''den, kabak 5 TL''den tezgahlarda yer alırken limon 7 TL üzüm 8 buçuk, mantar 15 TL olarak satışa sunuldu.

Mutfağın temel ürünü olan sebze meyve fiyatlarındaki yangın tırmanışta. Antalya Ticaret Borsası''nın 2021 Ekim verilerine göre, kentteki hallerde satılan sebze fiyatları yıllık yüzde 58,5 zamlandı. Bu artışın, son 6 yılın en yüksek ikinci ekim ayı artışı olduğu belirtildi. Ekimde domatesteki yıllık zam ise yüzde 64''ü buldu. Antalya Ticaret Borsası (ATB), 2021 Ekim''e ilişkin Antalya Halleri Domates, Sebze ve Meyve Endeksini açıkladı. Türkiye''de, özellikle orta gelirli ailelerin gıdaya erişimi fiyatlardaki tırmanıştan dolayı giderek zorlaşıyor.. Bundan 3-4 yıl önce kilo ile alınan sebze meyve, taneye dönüştü.

Fiyatlardan yakınan emekli bir vatandaş, "Her gün yeni bir zam kararıyla uyanıyoruz. Meyve almak bizim için bir süredir zaten lükstü, şimdi sebze almak da lüks oldu" dedi. Bir başka emekli vatandaş da "Bu şekilde nasıl geçineceğiz? Her gün zam geliyor. Zamları da herkes dövizin yükselmesine bağlıyor. Fakat biz dolar ile maaş almıyoruz. Ama çalışanın maaşı yükselmiyor" diye konuştu. Bir diğer vatandaş da, "Ben emekliyim ve zor geçiniyorum. 3 bin lira aylık gelirim var, ev benim, çocuklarım da evli ama eşimle geçinemiyoruz. Peki, çocukları okula gidenler, eve kira verenler ne yapacaklar? Enflasyonu yüzde 18 olarak açıklayanlar gelip bu parayla bir ay geçinsinler. Geçen sene iki lira olan domatesin kilogramı bu sene 6-7 lira olmuş. Mandalina ise 3 lira 50 kuruş olmuş. Geçen sene ise bir lira 50 kuruştu. Yüzde 100''ün üzerinde zam gelmiş" diyerek zamlardan yakındı. ATB verilerine göre, Antalya hallerinde işlem gören domates miktarı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2.40 artarken, fiyatı ise yıllık yüzde 63.98 yükseldi. Bu artışın, son 6 yılın en yüksek üçüncü ekim ayı artışı olduğu belirtildi. Sebzede miktar endeksi geçen yıla göre yüzde 21.71 artarken, sebze fiyatları yüzde 58.58 arttı. Bu artışın da son 6 yılın en yüksek ikinci ekim ayı artışı oldu. Meyvede ise geçen yıla göre miktar yüzde 39.08 artarken, fiyat yüzde 7.10 artış gösterdi. Meyve fiyatlarındaki bu artış ise son 6 yılın en düşük ikinci artışı oldu.

ATB''nin internet sitesinde paylaşılan ekim ayı endekslerine göre, aylık bazda miktarlar domateste yüzde 21.88, sebzede yüzde 44.65 ve meyvede ise yüzde 28.71 arttı. Son üç yılın ekim ayları itibarıyla domateste aylık değişim, miktarda 2020''ye yaklaşırken fiyatta ise 2019''a yaklaştığı belirtildi. Bir önceki aya göre sebze miktar ve fiyat endeksleri değişimi ise, ekimde 2019 ve 2020 yıllarının ortalamasında gerçekleşti.